Kako do uverenja o porezu na imovinu?

Zahtev za izdavanje ovog uverenja može da podnese, pored poreskog obveznika, i njegov zakonski zastupnik ili ovlašćeni predstavnik ili punomoćnik

20:26

11.08.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac
Obrazac u Gradskom uslužnom centru i na sajtu

„Banka mi traži poresko uverenje za imovinu, to jest da sam platio taj porez. Koliko brzo mogu da dobijem to uverenje i šta mi je potrebno od dokumenata?”, pitanje je našeg sugrađanina Blagoja A.

Porez na imovinu spada u izvorne lokalne prihode, pa se i uverenje o plaćenom porezu na imovinu dobija od lokalne administracije, to jest od Grada Pančeva.

Zahtev za izdavanje ovog uverenja može da podnese, pored poreskog obveznika, i njegov zakonski zastupnik ili ovlašćeni predstavnik ili punomoćnik. Po pravilu se podnosi u pisanoj formi, a obrasci zahteva za izdavanje mogu se preuzeti i sa sajta Gradske uprave. Popunjen i potpisan zahtev se podnosi u Gradskom uslužnom centru, na šalterima 1, 2 i 3. Ako zahtev podnosi pravno lice, potpis mora biti overen i pečatom pravnog lica. A zahtev treba da sadrži sledeće podatke: ime i prezime, JMBG, adresu stanovanja, naziv pravnog lica, PIB, matični broj i sedište, kao i period za koji se zahtev podnosi, naziv evidencije iz koje je potrebno dati podatke i svrhu podnošenja zahteva.

Uz zahtev se prilaže i dokaz o plaćenoj lokalnoj administrativnoj taksi, a ukoliko zahtev umesto poreskog obveznika podnosi ovlašćeno lice, neophodno je uz zahtev priložiti i dokaz (punomoćje) kojim se potvrđuje da je lice koje podnosi zahtev u ime pravnog lica njegov zakonski zastupnik, ovlašćeni predstavnik ili punomoćnik.

Uverenje o porezu na imovinu izdaje se istog dana, a najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, samo poreskom obvezniku, njegovom zakonskom zastupniku, ovlašćenom predstavniku ili punomoćniku.

Taksa se ne plaća u slučaju da se zahtev podnosi radi ostvarivanja prava iz socijalnog osiguranja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, ostvarivanja prava na umanjenje katastarskog prihoda zbog elementarnih nepogoda, biljnih bolesti, štetočina i drugih vanrednih događaja, ostvarivanja zakonom propisanih poreskih podsticaja i oslobođenja kod plaćanja javnih prihoda, regulisanja vojne obaveze i zasnivanja radnog odnosa i ostvarivanja prava po tom osnovu. U ostalim slučajevima, koji obuhvataju i brisanje iz propisanog registra, učestvovanje na tenderu, prenos sredstava u inostranstvo s poslovnog računa nerezidenta, podnošenje zahteva za kredit kod banke ili dobijanje vize, taksa je obavezna.

Radi uvida u stanje poreza na imovinu morate biti registrovan korisnik na portalu „eUprava” visokim nivoom pouzdanosti (kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u klaudu, na kartici ili USB tokenu).

(Pančevac)

MI PITAMO ZA VAS: Besplatan parking za trudnice

MI PITAMO ZA VAS: Kako do besplatne pravne pomoći?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.