Prirodnim sredstvima PROTIV PREKOMERNOG ZNOJENJA

16:30

26.08.2024

Podeli vest:

Foto: wayhomestudio - Freepik.com
Svoj znoj uglavnom ne osećamo

Da li vam je neprijatno ako vam se na odeći pojave mrlje od znoja ili ako osetite „miris” svog znoja među ljudima? Ako jeste, pročitajte ovaj članak i saznajte kako možete i prirodnim sredstvima da umanjite prekomerno znojenje. A ako vas je baš briga za to što svi u autobusu beže od vas, vreme je da se potrudite da bar sebi budete prijatniji.

Iako mnogi ne pate zbog toga što se njihov miomiris znoja širi naokolo, većina bi ipak da se ne oseća baš preterano. Pored obaveznog svakodnevnog tuširanja, a po ovakvim vrelima danima po potrebi i više puta dnevno, kao i redovnog pranja odeće, možete primeniti i neka prirodna sredstva protiv prekomernog znojenja i neprijatnog mirisa. Naravno, osim ako uzrok nije patološke prirode, jer ako je znojenje enormno, a miris izrazito neprijatan, trebalo bi da potražite savet lekara.

Prava odeća

Samo prozračna odeća od prirodnih materijala spasava od neprijatnog mirisa znojaFoto: Freepik

Sintetička, uska odeća podstiče znojenje. Zato nosite prozračnu odeću od prirodnih materijala, kao što su lan, svila, pamuk ili vuna. Prikladna je i posebna funkcionalna odeća, na primer od merino vune ili tkanina koje sadrže antimikrobne srebrne niti, jer sprečava brzo stvaranje mirisa. Takođe, redovno menjajte odeću i perite je na 60 stepeni da biste ubili sve bakterije.

Čaj od žalfije

Žalfija je provereno prirodno sredstvo koje pomaže protiv znojenja. Sadrži tanine koji smanjuju proizvodnju znoja. Najčešće se koristi u obliku čaja, a preventivno se može popiti jedna do dve šoljice dnevno. Ali žalfija može da pomogne protiv znojenja i kao dodatak kupkama. A čaj od žalfije se kao oblog takođe može staviti na područje koje se posebno znoji.

Bilje protiv znojenja

Pored žalfije, i neke druge biljke pomažu protiv jakog znojenja.

• Piskavica ili grčko seme. Odvar od semena piskavice je dobar za kupanje ili obloge, jer se smatra da skuplja i smiruje preterano aktivne znojne žlezde.
• Hrastova kora. Pije se kao čaj ili se koristi kao aditiv kupkama jer skuplja znojne žlezde.
• Listovi oraha. Odvar od kuvanog lišća oraha takođe se smatra efikasnim za smanjenje znojenja.
• Kamilica. Kao aditiv za kupanje, kamilica ima antibakterijski efekat i stoga može da ublaži miris znoja. Pomoći će i kod znojnih ruku.
• Kičica. Šoljica čaja od ove biljke može se piti u gutljajima tokom celog dana. Smatra se da pomaže protiv neprijatnog mirisa znoja.
• Jabukovo sirće. Sirće ima antibakterijski efekat i može da skupi znojne žlezde. Dobro je kao aditiv u kupkama, ali se može i direktno naneti na kožu pamučnim jastučićem, na primer ispod pazuha. Najbolje je ostaviti ga preko noći i istuširati se ujutru.
Pazite i na to da cvetovi lipe i bobice bazge podstiču proizvodnju znoja i zato ih treba izbegavati.

Dezodorans

Neki samo mirišu, drugi i blokiraju znojenjeFoto: gpointstudio - Freepik.com

Protiv znojenja stopala

Odaberite prave čarape i cipele. Čarape moraju biti od prozračnog materijala a najbolje su specijalne čarape za trčanje i čarape od pamuka. Cipele takođe treba da budu prozračne – na primer, sportske cipele od mrežice,. Ako više volite zatvorene, kupite one od kože. Leti hodajte bosi što je više moguće ili nosite sandale ili japanke. I redovno menjajte obuću. Posle jednog dana nošenja ostavite je da se sutradan dobro osuši. Poprskajte cipele jednom nedeljno i sredstvom za dezinfekciju.
Važna je i brižljiva higijena. Redovno perite stopala i mažite ih kremom. Tako ćete barem smanjiti neprijatan miris.
Svakog jutra stopala potopite u kupku bar petnaest minuta, a zatim ih dobro osušite peškirom. Kao aditiv možete koristiti žalfiju koja ima antiperspirantno dejstvo. Ulje lavande pomaže u ubijanju gljivica. Za suzbijanje znojenja stopala koristiće i aditiv napravljen od po 50 grama hrastove kore, majčine dušice, listova oraha i kore vrbe, i 20 grama listova eukaliptusa koje ste zajadno kuvali u tri litra vode četvrt sata. U kupku možete dodati i dve kašike sode bikarbone koju ste rastvorili u dva litra tople vode. Malo bikarbone i u obući pomoći će protiv neprijatnog mirisa. A jabukovo sirće i crni čaj su dobra sredstva protiv atletskog stopala. U obuću stavite i tanak uložak koji upija znoj. Koristite i puder za stopala.
Ako znojenje stopala ne možete da suzbijete ovim prirodnim sredstvima, možete da primenite i kreme, masti ili losione sa aluminijum-hloridom, koji izaziva kontrakciju znojnih kanala, a time sprečava lučenje znoja. Losioni imaju prednost zato što ih koža brže upija. A pored krema i losiona, postoje i specijalni dezodoransi za stopala sa aluminijum-hloridom. Alternativno možete koristiti i dezodorans u spreju na bazi alkohola, koji će ubiti bakterije i tako sprečiti razlaganje znoja. Aluminijum-hlorid je više puta optuživan da štetno deluje na organizam. Međutim, još uvek nema dovoljno dokaza koji bi to potvrdili.

Odabir pravog dezodoransa je presudan, jer neki pomažu protiv mirisa znoja, a drugi smanjuju znojenje. Ako sadrže dezinfekcioni alkohol, onda deluju antibakterijski i tako sprečavaju miris znoja, dok blokatori enzima, kao što je trietil citrat, treba da spreče razlaganje znoja. Parfemi u njima služe samo za maskiranje mirisa znoja. Takozvani antiperspiranti, s druge strane, sprečavaju znojenje. Obično sadrže aluminijum-hlorid, koji izaziva kontrakciju izlaza znojnih žlezda i tako smanjuje znojenje.

Ako imate osetljivu kožu, izaberite proizvod bez aditiva. Uvek nanesite dezodorans ili antiperspirant na čistu kožu i pre nego što se pojavi znoj.

Puder i soda bikarbona

Puder vezuje znoj i istovremeno uklanja vitalnu vlagu iz bakterija, ali može da začepi pore i da ostavi mrlje na tamnoj odeći. Takođe se taloži ako dođe u kontakt sa znojem. Ali svakako može da se koristi za stopala.

Alternativa kupovnom puderu je soda bikarbona, koja ima antibakterijski efekat i pomaže protiv mirisa znoja. Možete je pomešati s malo vode kako biste dobili pastu, koju možete naneti i ispod pazuha i ostavite je da stoji oko 15 minuta. Preporučljivo je ponoviti ovo svakog jutra.

Ishranom protiv znojenja

Neke namirnice izazivaju znojenje i zato ih treba izbegavati ako ste skloni da se jako znojite. U takve spadaju svakako topla, masna ili začinjena hrana, ali i alkohol i kofein. U osnovi je preporučljivo piti i puno tečnosti ako se jako znojite. Ali pazite – ledena pića će podstaći znojenje.

Higijena pre svega

Svako ko pati od prejakog znojenja treba da povede posebno računa o higijeni. Svakodnevno tuširanje ili čak i češće pranje bar delova tela koji se preterano znoje pomažu u borbi protiv bakterija koje i jesu krivci za neprijatan miris.

Takođe je preporučljivo da obrijete dlake ispod pazuha jer će i znoj i bakterije imati manje površine za koje mogu da se zalepe.

Protiv znojenja po glavi i licu

Pomaže i hladna krpicaFoto: Freepik

Ako se preterano znojite po čelu i licu, izbegavajte masne kreme i gustu šminku. Hladna krpica natopljena čajem od žalfije ili kamilice delovaće rashlađujuće i antibakterijski. A možete jednostavno poprskati lice vodom i pustiti da ona ispari. Takođe izbegavajte nošenje pokrivala za glavu ispod kojih se akumulira toplota.

Protiv znojenje na zadnjici i ispod grudi

Obilno znojenje na zadnjici i ispod grudi dešava se – ne samo, ali češće – ljudima koji nose nekoliko kilograma viška jer se na tim mestima koža tare. Pomoći će puder ili nanošenje antiperspiranta (ali ne u intimnoj zoni). Takođe bi trebalo da nosite donji veš i odeću koja propušta vazduh. Idealna je funkcionalna odeća.

(Pančevac / N. S.)

Kupanje u bazenu blagotvorno za obolele od psorijaze

KOJE KLICE VAS VREBAJU u bazenima i jezerima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.