ZELENA APOTEKA: šumsko kupanje

Uđite u komunikaciju drveća i učinite time nešto dobro za svoje zdravlje

12:17

09.09.2024

Podeli vest:

Foto: Pixabay
Od mirisa terpentina do kiseonika

Da vežbanje i šetnja u šumi pozitivno deluju na zdravlje, dokazano je i u brojnim naučnim istraživanjima. A u Japanu je i nastalo takozvano šumsko kupanje, to jest kupanje u atmosferi šume, koje se sada proširilo na Evropu i SAD.

Ono podrazumeva svestan doživljaj okoline svim čulima. Zato, ako hoćete da ga primenite, fokusirajte se na mirise, zvuke ili boje, kao što su šuštanje lišća ili miris borovih iglica. Tempo hodanja treba da bude prilično spor. Može da traje i nekoliko sati, ali dobro će doći i 20 do 30 minuta dnevno. Za vreme boravka u šumi ne razmišljajte o dnevnim obavezama i nemojte biti užurbani. Pravite pauze i pijte dovoljno tečnosti.

Jesen pravo vreme za šetnju po šumiFoto: Pixabay

Priroda će vam odvući pažnju od stresne svakodnevice. A u telu će se smanjiti nivo kortizola i krvni pritisak, ojačaćete imunosistem i opustićete mišiće, a respiratorni trakt će dobiti više vlage. Pored svoje mikroklime, smatra se da drveće između sebe komunicira pomoću terpena, aromatskih spojeva koji im daju karakterističan miris. A i mi ćemo ih apsorbovati kroz kožu ili kroz disanje tokom šetnje šumom. Japanski naučnik Ćing Li tvrdi da ove supstance jačaju imunosistem povećavajući aktivnost i broj ćelija ubica u krvi.

Pozitivan efekat može pružiti i šetnja parkom, ali boravak na zelenoj površini s malo drveća nema isti efekat kao šetnja šumom.

(Pančevac / N. S.)

OVO NISTE ZNALI O ZLATARU Travar otkrio tajnu: Šetnja šumom pola sata daje fantastične benefite za psihofizičko zdravlje

ZELENA APOTEKA: 6 namirnica bogatih antioksidantima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.