GDE VAS GLAVA BOLI? Saznajte uzrok vaše glavobolje

Ako mi kažeš gde te boli glava, znaću zbog čega. Kaži mi da li te boli, probada ili pritiska i znaću uzrok glavobolje.

10:23

03.10.2024

Podeli vest:

Foto: Freepik

Gde glava boli, nije svejedno, jer mesto bola može da ukaže i na uzrok. Glavobolja u predelu čela, ako se probadajući i jak bol javlja samo na jednoj strani, verovatno ukazuje na klaster glavobolju ili neki drugi oblik trigemino autonomne glavobolje (TAG).

Tenzijske glavobolje, sa osećajem pritiska, takođe se mogu javiti u predelu čela, ali češće će se smestiti u područje slepoočnica, gornjeg dela lobanje ili u potiljak. Bolovi su tada lakši i obično dosadni. Uzrok glavobolje u predelu čela takođe mogu biti infekcije sinusa. Bol tada pulsira do probadanja, a pojačava se pri savijanju, kašljanju ili kijanju, kao i pri udarcima i pritisku. Lice oko nosa i obraza često boli, a nos curi.

Glavobolja u zadnjem delu glave

Glavobolje na potiljku mogu biti klaster glavobolje, a tup i opresivan bol se često širi. Uzrok pulsirajućeg bola u potiljku može biti posledica fizičkog napora, ali i napetosti u predelu ramena i vrata. Do takvog stanja obično ćete stići ako se ne krećete, malo vežbate, spavate na lošem dušeku ili nepravilno sedite.

Bol u potiljku retko može biti izazvan i nekom drugom bolešću. Pa, ako imate vrlo jake bolove u potiljku, posebno ako su praćeni vrtoglavicom i/ili ukočenim vratom, pravac kod lekara.

S jedne strane ili sa obe strane glave

Bolovi na jednoj strani glave obično su klaster glavobolje ili neki drugi oblik trigemino autonomne glavobolje. Probadajući i dosadan bol je uglavnom neizdrživ. Boli i slepoočnica, pa i oko nje. Simptomi se često poboljšavaju ako se krećete ili vežbate. Migrene su takođe obično locirane na jednoj strani glave. Pored pulsirajućeg, umerenog do jakog bola, javljaju se i mučnina, povraćanje, osetljivost na svetlost ili smetnje u vidu. Ali tada se simptomi pogoršavaju usled fizičkog napora. Drugi mogući uzrok jednostranih glavobolja su takozvane cervikogene glavobolje koje potiču iz vrata.

S jedne strane – klaster glavobolja ili migrenaFoto: benzoix - Freepik.com

Tenzione glavobolje su obično uzrok bilateralnih glavobolja koje se doživljavaju kao opresivne ili tupe. Simptomi se obično ne pogoršavaju fizičkom aktivnošću. Ostali simptomi koji se javljaju u isto vreme su retki.

Bol u vratu i glavobolja

Cervikogene glavobolje se javljaju zbog problema u vratnom delu kičme, a i samo napeti mišići vrata mogu izazvati ovakvu glavobolju. Iako posledica može biti i obostrana glavobolja, češći je bol s jedne strane koji se proteže od vrata do čela, a često se širi u ramena i ruke i intenzivira se kada se vrat ili glava pomeraju.

Potiljak boli i zbog fizičkog napora, napetosti vrata i ramena, ali i zbog drugih bolestiFoto: Freepik

U retkim slučajevima i meningitis može stajati iza glavobolje i bola u vratu. Tipičan simptom je tada ukočen vrat, kada oboleli više ne može da spusti glavu na grudi.

Probadajuća glavobolja

Klaster glavobolje su tipični uzroci probadanja. Bol je uglavnom veoma jak i javlja se samo na jednoj strani. Pored čela, lociran je i na slepoočnici, ali i iza oka, koje može suziti. Zapaljenje sinusa takođe može izazvati probadajuće glavobolje u predelu čela i obraza.

Pulsirajući bol čest na čelu i u slepočnicamaFoto: Freepik

Glavobolja s mučninom i vrtoglavicom

Ako se pored glavobolje javljaju i vrtoglavica, umor ili mučnina, verovatno je reč o migreni. Obično su jednostrane, ali se mogu javiti i na obe strane glave, a bol je tup ili pulsirajući. Javljaju se i poremećaji vida i drugih čula ili osetljivost na svetlost.

Pomenuti simptomi se ređe javljaju kod klaster glavobolje, koja se uvek javlja na jednoj strani, a bol je tada probadajući i veoma jak. Glavobolje s mučninom mogu se javiti i nakon konzumiranja previše alkohola ili kao posledica sunčanice.

Imajte u vidu da se napadi migrene često teško razlikuju od simptoma drugih bolesti, kao što je, na primer, neka teža infekcija, pa ako ne znate da imate migrenu ili ste u nedoumici, idite kod lekara.

Kada kod lekara

Teške glavobolje ne moraju uvek biti razlog da pomislite da ćete „umreti” ili da ste jednostavno hitan slučaj. Bol takođe može biti veoma jak a da uzrok nije nikakva ozbiljna bolest. Takav je slučaj kod klaster glavobolja ili migrena. I migrene i klaster glavobolje ili tenzione glavobolje mogu preći u hronične – kada se simptomi javljaju najmanje četiri sata dnevno najmanje u toku dve nedelje mesečno i tokom najmanje tri meseca.

Bol u predelu čela – najčešće tenziona ili klaster glavoboljaFoto: Freepik

Ali ako se glavobolja pojavi iznenada ili je izuzetno jaka, svakako treba da potražite savet lekara. Isto važi i ako postoje prateći simptomi, kao što su groznica, visok krvni pritisak ili neurološke abnormalnosti u vidu poremećaja govora ili pokreta. A i ako uzimanje lekova protiv bolova ne ublaži simptome, to može biti znak upozorenja.

Veoma jake i iznenadne glavobolje se nazivaju glavobolje „udara gromaˮ. Često ne postoji nikakav očigledan uzrok (idiopatski), ali pripazite, jer iza svega mogu biti i veoma ozbiljne bolesti i stanja, kao što su cerebralno krvarenje ili moždani udar. U svakom slučaju, ako imate česte ili stalne glavobolje, preporučljivo je da potražite savet lekara kako biste razjasnili moguće uzroke i započeli odgovarajuću terapiju.

A ako vas glava često boli, bilo bi dobro da vodite „dnevnik glavobolje” da biste dokumentovali pojavu simptoma i identifikovali moguće veze, što će pomoći i lekaru pri anamnezi.

(Pančevac / N. S.)

GLABOVOLJA: Glava boli i zbog stresa i zbog banana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.