SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Poslanici danas raspravljaju o Predlogu izmena Zakona o rudarstvu

10:19

07.10.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen

Posle svakodnevnih polemika o litijumu u javnosti, ali i na sednici Skupštine o rebalansu budžeta, ova tema danas i zvanično stiže u parlament, pa će poslanici raspravljati o Predlogu izmena Zakona o rudarstvu u kojem traže zabranu iskopavanja litijuma.

Nema kvoruma

Primenom elektronskog sistema utvrđeno je da je prisutno 67 narodnih poslanika, te da nema većine za održavanje sednice.

Sednica je odložena za 11 časova.

Grupa od 86 opozicionih poslanika u dokumentu zahteva da se zaustave istraživanja i eksploatacija litijuma i bora. Sednica je najpre bila zakazana za 30. septembar, dok je trajalo vanredno zasedanje, ali je termin promenjen, jer se odužila polemika o rebalansu budžeta, pa nije bilo vremena za početak nove.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić istakla je da je litijum važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu. Ona je istakla da je „neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji“ i ukazala da to pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata.

– Predsednik ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima – naglasila je Brnabićeva. – Predstavnici opozicije žele da izbegnu predsednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.

Posle rasprave parlament će se izjasniti o predlogu. Opozicija smatra da ne treba da dođe do realizovanja projekta „Jadar“, dok se vlast zalaže da konačna odluka bude doneta na osnovu stava struke.

(Pančevac/Novosti)
SUTRA VANREDNA SEDNICA O LITIJUMU Pre nje nastavak sednice o rebalansu budžeta

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.