PRIPREMITE ZA SUTRA: Recept za vasilice koje se služe na Mali Božić

20:00

13.01.2025

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Youtube

Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić.

Mesi se mekano testo, a kada se vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu prema starom receptu za domaći hleb.

Sastojci:

800 g brašna
200 g masti
1 kocka kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 ml vode
2 kašičice meda

Priprema:

U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.

Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Poslužite vasilice prelivene medom.

(Pančevac/stvarukusa)

DOMAĆI POSNI SUTLIJAŠ: Tradicionalna poslastica bez kravljeg mleka kojoj nećete odoleti RECEPT

RECEPT STAR 6.000 GODINA Lekoviti kolač pravi se za 5 minuta i daje neverovatnu snagu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.