NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE PREDSTAVILA REZULTATE POSLOVANJA U 2022. GODINI: Rekordna prerada nafte u pančevačkoj Rafineriji

18:11

27.02.2023

Podeli vest:

NIS

Rezultati poslovanja Naftne industrije Srbije u 2022. godini prezentovani su prošle nedelje predstavnicima stručne javnosti i investitorima u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu. Pored ostvarenja u prošloj godini, Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, govorio je prisutnima i o poslovnim planovima kompanije za naredni period.
Čerepanov je naveo da je NIS u 2022. godini poslovao u veoma izazovnim okolnostima na koje kompanija nije imala uticaja, ali da su uprkos tome ostvareni prioriteti – očuvano je uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata i nastavljena je modernizacija NIS grupe. Takođe su zabeleženi rekordni rezultati u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 12 odsto više nego 2021. godine i najbolji rezultat NIS-a od 2009. godine. Ukupan obim prometa iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto bolji rezultat u poređenju s prethodnom godinom.

Električna energija

U prošloj godini NIS je započeo proizvodnju električne energije u TE-TO Pančevo. Prema njegovim rečima, na ovaj način kompanija dodatno doprinosi stabilnosti energetskog tržišta Srbije jer se električna energija proizvedena u ovoj gasnoj elektrani upućuje u domaći distributivni sistem.
On smatra da su dobra operativna ostvarenja pratili i zapaženi finansijski rezultati kojima je doprineo i rast cena nafte, jer je u 2022. godini prosečna cena barela nafte tipa brent bila 101,2 dolara, što je 43 odsto više od prosečne cene u prethodnoj godini.
Za kapitalne projekte NIS je u 2022. godini ukupno izdvojio 22,1 milijardu dinara. Kada je reč o daljim razvojnim planovima, Čerepanov je kazao da NIS pokreće novi investicioni ciklus i da će u tekućoj godini duplirati investicije. Najviše ulaganja planirano je u oblasti istraživanja i proizvodnje, ali modernizacija će biti nastavljena na svim nivoima biznisa.

Podrška zajednici

Pored toga, započeta je i realizacija projekta izgradnje solarnih panela na odabranim benzinskim stanicama NIS-a, čime se, pored finansijskih, ostvaruju i pozitivni ekološki efekti. Razvoj ovog projekta biće nastavljen i u 2023. godini.
Ujedno, Naftna industrija Srbije nastavila je i u 2022. godini da pruža snažan doprinos razvoju zajednice i unapređenju zaštite životne sredine. U društveno odgovorne projekte NIS je uložio 360 miliona dinara, a u realizaciju ekoloških projekata investirano je gotovo 315 miliona dinara.
Nakon izlaganja finansijski direktor NIS-a odgovarao je na brojna pitanja prisutnih, koji su iskazali veliko interesovanje za poslovanje i planove razvoja NIS-a za naredni period.

Ambiciozan plan

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je da je naftni gigant u izuzetno volatilnom okruženju realizovao sve svoje prioritetne zadatke.
– Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu, nastavili energetsku tranziciju i modernizaciju NIS grupe, uz brigu o socijalnoj stabilnosti naših zaposlenih. Sada idemo korak dalje i za 2023. godinu planirali smo ambiciozan investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja iz 2022. godine. Svesni smo izazova koji nas očekuju, ali naš poslovni model daje dobre rezultate, a ostvarenja iz 2022. godine daju nam dobru osnovu da uspešan rad nastavimo i u periodu pred nama – rekao je povodom objavljivanja izveštaja generalni direktor Naftne industrije Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.