Danica (18) više od decenije bila u kolicima, danas osvaja medalje u trčanju

16:00

18.07.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Osamnaestogodišnja Danica Čemerikić iz Medveđe više od decenije bila je u kolicima. Danas je članica kluba „Arena“ iz Leskovca i trenira atletiku i boćanje. Zato je njena bronzana medalja u trčanju na 50 metara, osvojena nedavno na Nacionalnim igrama u Vranju, posebnog sjaja.

Kutak terena sa veštačkom travom rezervisan je za Danicu. Jutarnji treninzi postali su svakodnevica. Umor i vrućine potiskuje neizmerna radost.

Da bi Danica i njeni drugari iz kluba „Arena“ mogli da putuju na takmičenja nema uvek dovoljno sredstava, pa pozivaju humane ljude da, ukoliko žele, novac doniraju na račun 9891 1476 0034 5740 kod Unikredit banke.

Danica Čemerikić, atletičarka SK „Arena“ Leskovac voli da trenira i nije joj težak ni trening po vrućini.

Rođena je u 6. mesecu trudnoće. Cerebralna paraliza vezala ju je za kolica. Posle 11 operacija i 17 rehabilitacija Danica je stala na noge. Korak po korak, iz rodne Medveđe stigla je na dalje školovanje u Leskovac i ušla u svet sporta. Upornost, potpuna predanost i nadasve vera njene mame pokazali su se plodonosnim. Zašto bi i krila sreću kad evo već tri godine Danica živi novi, lepši, kvalitetniji život ovenčan sa 8 bronzanih medalja u atletici i boćanju.

„Videti dete u kolicima i gipsu i sad ovako na nogama ne može to nikad da se uporedi. Trebalo je dosta truda, dosta i rada i vežbice i operacije, ali nas je povukla ta srednja škola što smo morali da dođemo iz Medveđe“, kaže Sonja Čemerikić, Daničina mama.

Sportski klub „Arena“ pune dve decenije okuplja decu sa smetnjama u razvoju i čini sve da stignu do brojnih takmičenja pod okriljem Specijalne olimpijade Srbije. Da bi ostvarili zacrtane ciljeve neophodni su im veća podrška i razumevanje. Deset disciplina trenira šezdeset članova.

„Dajemo svoj doprinos da oni sa nama po tim pravilima Specijalne olimpijade u divizioniranju, u radu po grupama koliko ko može predstavljaju svoj grad , prezentuju nas i našu dobru volju, jedan dobar sportski duh i u priči koja kaže – dozvoli mi da budem uspešan u pokušaju ostvare sebe“, kaže Zoran Stanković, predsednik SK „Arena“ Leskovac.

Bez ljubavi i plemenitosti pomeranje granica u radu sa ovom decom je nemoguće. Ona najbolje znaju šta je neprekidna borba i koliko je svaka pomoć dragocena. Danica je nesebično darivala svoje kolica i šetalicu. Zaslužila je da sa drugarima iz kluba ne propusti ni jedno nadmetanje. Zahvaliće se odličjima i osmesima sa kojima se uvek vraćaju.

 

(RTS)

Vučić: Samit odlična prilika da se razgovara o strateškim pitanjima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.