KAKO JE U SRBIJI DOČEKANA 2023. Veselo je bilo na trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, na Zlatiboru

10:39

01.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Širom Srbije slavio se doček 2023 godine. Spektakularnim vatrometom i laserskim šou-programom sa Kule Beograd, u pravoj prazničnoj atmosferi, Beograđani, njihovi gosti i brojni strani turisti ušli su u Novu godinu. Veselo je pod otvorenim nebom bilo i u Nišu, Kragujevcu, Čačku, na Zlatiboru. Na severu KiM nije bilo organizovanog dočeka, a želje za 2023. delili su u krugu porodice. Neki gradovi odrekli su se slavlja i novac preusmerili u humanitarne svrhe.

U Srbiji se od 2022. godine opraštalo na trgovima, ugostiteljskim objektima i u krugu porodice.

Ulice glavnog grada bile su pune, uz trubače ili na nastupima muzičkih zvezda – na platou isped Skupštine Srbije i na Savskoj promenadi. Restorani i hoteli bili su prepuni, tražilo se mesto više.

I ove godine na dočeku u Beogradu na vodi višeminutni vatromet. A koncerte na Sava promenadi su imali Marko Luis, Jelena Tomašević i Željko Joksimović.

„Moj moto je da ne očekujem novu godinu. Ja večeras želim da uđemo u novu godinu. Drugačije je ući i očekivati. Kad nešto čekaš nešto se stalno plašiš, ovako sigurno uđeš u novu godinu nekako je bolje i jače“, poručio je pevač Željko Joksimović.

„Očekujem da nam bude svima bolja i da budemo bolji prema sebi i prema svom okruženju i da budemo zdravi i na okupu, to su moje neke želje“, rekla je Jelena Tomašević.

Ispred Narodne skupštine koncerti za mlađu publiku. Nastupalo je nekoliko poznatih izvođača, a u ponoć veliki vatromet.

A ko nije hteo pod otvoreno nebo, svoje mesto pronašao je u nekoj od beogradskih kafana. Skadarlija je, tradiconalno, rezervisana za najveće boeme.

Novosađani su ispratili staru godinu uz veličanstven vatromet kod Beogradske kapije i time je ujedno zatvorena titularna 2022, u kojoj je Novi Sad bio evropska prestonica kulture.

U nekim gradovima u Srbiji nije bilo organizovanog slavlja, već je novac preusmeren u humanitarne svrhe.

Novom Pazaru i Subotici novac daju za lečenje bolesnih mališana i deci bez roditeljskog staranja. Dočeka se odreklo i Vranje. Organizovanog dočeka nije bilo ni u Užicu, ali je zato Zlatibor pun gostiju.

Na severu nema snega ni organizovanog dočeka na trgu u Subotici, ali se veselilo uz tamburaše i obilje domaće hrane i pića na salašima.

Mnogi gosti došli su iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore. Maja Gabrić, menadžerka „Majkinog salaša“ na Paliću kaže da je na meniju bilo čvaraka, pečenja, punjenog bataka sa suvim šljivama, raznih vrsta salate.

U maglovitoj Požegi najbrojniji su gosti iz Bugarske, tradicionalno na dočeku u hotelu. Još nije stigao auto-put, ali su već otkrili prednosti te varošice.

Na Zlatiboru, najviše gostiju Novu godinu dočekalo je na Kraljevom trgu. Uz „Beogradski sindikat“ i Danicu Crnogorčević, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima.

Nekoliko hiljada Nišlija, ali i gostiju iz zemlje i inostranstva, uz pesme Harisa Džinovića dočekali su Novu godinu na centralnom gradskom trgu.

Čačane su na trgu zabavljali Željko Vasić i Dejan Petrović sa Big bendom, a Nova godina dočekana je uz vatromet.

Uz koncert rok grupe „Divlje jagode “ i tradicionalni vatromet sa zgrade gradske uprave, Kragujevčani su ispratili staru i ušli u Novu godinu na Đačkom trgu.

Veselo je bilo i u kućnoj varijanti dočeka, kakvu već nekoliko godina organizuje grupa prijatelja iz Beograda u Ledinama. Svake godine u brojnijem sastavu.

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Nije bilo organizovanog dočeka, a želje za 2023. delili su u krugu porodice.

Vatrometom u Kosovskoj Mitorvici u trajanju od 20 minuta u režiji građana tog grada dočekana je Nova godina.

Za najmlađe na šetalištu u centru Severne Mitrovice bilo je upriličeno druženje sa Deda Mrazom.

U skladu sa ranije donetom odlukom ugostiteljski objekti radili su do 23 sata.

Malo veselije bilo je u srpskim sredinama južno od Ibra.

(RTS)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.