INSTITUT „DR JOSIF PANČIĆ“ PROSLAVIO JUBILEJ: Punih 75 godina rada za opšte dobro i zdravlje ljudi

20:14

02.03.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Povodom obeležavanja 75. godišnjice postojanja i uspešnog rada Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda organizovao je stručni sкup pod nazivom „Izazovi savremene proizvodnje lekovitog bilja” u Beogradu.

Tom prilikom je direktor dr Milan Lukić je, otvarajući  veliku svečanost, istakao da su temelji „Dr Josif Pančić“ postavljeni još 1948. godine, pre svega zahvaljujući čuvenom farmakologu i akademiku Jovanu Tucakovu, piscu više stotina naučnih radova i knjiga čija su zajednička tematika lekovite biljke i njihova upotrebi u lečenju.

I dok je na tih prvih godina akcenat bio na naučno-istraživačkom radu, počev od 1969. godine počela je prerada lekovitog i aromatičnog bilja a shodno tome i proizvodnja preparata – podsetio je direktor.

Preradu i promet lekovitog bilja nastaviljeni s kotinuiranim razvojem, a integracija naučne i stručne službe završena je 1976. godine, dok je 1997. godine u Ulici Braće Jovanovića 33 u Pančevu otvorena i velika Biljna apoteka Instituta.

– Za sve to vreme naša ustanova je plasirala više od 300 proizvoda, koji su rezultat, pre svega, međunarodno priznatog naučno-istraživačkog rada naših stručnjaka u pogledu uvećanja obima i asortimana proizvodnje – rekao je Lukić.

Ova naučna instutucija, čija je prozvodnja smeštena na bavaništanskom putu u Pančevu, tom prilikom upriličila je i više predavanja na temu „Gajenje lekovitog bilja danas – savremeni izazovi i njihovo prevazilaženje“ i to kada je reč o zaštiti, ishrani, agroekologiji, sušenju, mehanizovanoj obradi i primarnoj preradi.

O tome su govorili doktori nauka Dragoja Radanović, Bojan Duduk, Petar Batinić, Stefan Gordanić…

U diskusiji su učestvovali i predstavnici proizvođača i udruženja iz oblasti lekovitog bilja, kao i zastupnici proizvođača opreme za proizvodnju i primarnu preradu lekovitog i aromatičnog bilja.

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca”)

(Pančevac/Jordan Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.