BELI LUK CRNE BOJE: Gazdinstvo Bogatinčević pravi ovaj proizvod koji je sve traženiji na tržištu! FOTO
Malo poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela pravi neobičan proizvod – crno beli luk koji je sve traženiji na tržištu. Ova namirnica, koja je obavezna u kuhinji Dalekog Istoka je izuzetno zdrava i sve više se i kod nas koristi. Proizvođači ga još uvek predstavljaju na sajmovima hrane kako bi što više potrošača upoznali sa njegovim delotvrornim hranljivim sastojcima.
Bogatinčevići su ovim poslom počeli da se bave pre dve godine, a ovaj zdrav i neobičan proizvod se dobija od običnog belog luka, procesom fermentacije u posebno dizajniranoj mašini:
– Ta mašina proizvodi određenu temperaturu i kontroliše vlažnost vazduha. Na osnovu toga, posle nekih 20-ak dana, dolazi do neke Malardove reakcije, koja izaziva da taj beli luk pocrni- kaže Predrag Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela koji je sve to i osmislio.
Ovako spremljen luk je pun antioksidanasa i minerala, veoma zdrav i koristi se u sirovom obliku. Ne preporučuje se termička obrada, jer tada gubi hranljiva svojstva.
– Preporučujemo ga u nekim kombinacijama sa gotovim pastama, u salatama, a može kao što smo i mi izveli varijantu sa medom i orasima, što je neka vrsta vitamisnkog bustera za dobro jutro- napominje Bogatinčević.
Ovaj beli luk crne boje ima pomalo čudan, ali prijatan ukus i kombinacija je slatkastog, gorkog i kiselog, ali je lakši za želudac od običnog belog luka i ono što je mnogima najvažnije nakon konzumiranja ne ostaje neprijatan zadah.
– Ja imam visok pritisak, a sa ovim crnim belim lukom smanjio sam te probleme. Zato ću reći i da je možda priča o crnom belom luku pomalo lekovita- kaže Božidar Zejak koji ga redovno konzumira.
Bogatinčevići za sad ovaj svoj unikatni proizvod najviše prodaju u prodavnicama zdrave hrane, a u narednom periodu planiraju da prošire proizvodnju, koja je za sada 300 kilograma na godišnjem nivou.
(Pančevac/G.J)