BELI LUK CRNE BOJE: Gazdinstvo Bogatinčević pravi ovaj proizvod koji je sve traženiji na tržištu! FOTO

12:55

29.03.2023

Podeli vest:

Pančevac/G.J

Malo poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela pravi neobičan proizvod – crno beli luk koji je sve traženiji na tržištu. Ova namirnica, koja je obavezna u kuhinji Dalekog Istoka je izuzetno zdrava i sve više se i kod nas koristi. Proizvođači ga još uvek predstavljaju na sajmovima hrane kako bi što više potrošača upoznali sa njegovim delotvrornim hranljivim sastojcima.

Pančevac/G.J

Bogatinčevići su ovim poslom počeli da se bave pre dve godine, a ovaj zdrav i neobičan proizvod se dobija od običnog belog luka, procesom fermentacije u posebno dizajniranoj mašini:

– Ta mašina proizvodi određenu temperaturu i kontroliše vlažnost vazduha. Na osnovu toga, posle nekih 20-ak dana, dolazi do neke Malardove reakcije, koja izaziva da taj beli luk pocrni- kaže Predrag Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela koji je sve to i osmislio.

Ovako spremljen luk je pun antioksidanasa i minerala, veoma zdrav i koristi se u sirovom obliku. Ne preporučuje se termička obrada, jer tada gubi hranljiva svojstva.

– Preporučujemo ga u nekim kombinacijama sa gotovim pastama, u salatama, a može kao što smo i mi izveli varijantu sa medom i orasima, što je neka vrsta vitamisnkog bustera za dobro jutro- napominje Bogatinčević.

Pančevac/G.J

Ovaj beli luk crne boje ima pomalo čudan, ali prijatan ukus i kombinacija je slatkastog, gorkog i kiselog, ali je lakši za želudac od običnog belog luka i ono što je mnogima najvažnije nakon konzumiranja ne ostaje neprijatan zadah.

– Ja imam visok pritisak, a sa ovim crnim belim lukom smanjio sam te probleme. Zato ću reći i da je možda priča o crnom belom luku pomalo lekovita- kaže Božidar Zejak koji ga redovno konzumira.

Bogatinčevići za sad ovaj svoj unikatni proizvod najviše prodaju u prodavnicama zdrave hrane, a u narednom periodu planiraju da prošire proizvodnju, koja je za sada 300 kilograma na godišnjem nivou.

(Pančevac/G.J)

SJAJNA VEST ZA SVE PROIZVOĐAČE ORGANSKE HRANE: Najboljim projektima i idejama u ovoj oblasti biće dodeljeno preko dva miliona dinara!

DEBELJAČA POZNATA ŠIROM SRBIJE PO PROIZVODNJI ŠARGAREPE Nova kampanja će trajati čitave godine! Skupljaju se plodovi prošlogodišnje, a priprema se nova setva!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.