![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2024/07/olimpijci-2024.jpg)
BELI LUK CRNE BOJE: Gazdinstvo Bogatinčević pravi ovaj proizvod koji je sve traženiji na tržištu! FOTO
![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/03/IMG_20230329_123253-1003x623.jpg)
Malo poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela pravi neobičan proizvod – crno beli luk koji je sve traženiji na tržištu. Ova namirnica, koja je obavezna u kuhinji Dalekog Istoka je izuzetno zdrava i sve više se i kod nas koristi. Proizvođači ga još uvek predstavljaju na sajmovima hrane kako bi što više potrošača upoznali sa njegovim delotvrornim hranljivim sastojcima.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/03/IMG_20230329_121307-300x225.jpg)
Pančevac/G.J
Bogatinčevići su ovim poslom počeli da se bave pre dve godine, a ovaj zdrav i neobičan proizvod se dobija od običnog belog luka, procesom fermentacije u posebno dizajniranoj mašini:
– Ta mašina proizvodi određenu temperaturu i kontroliše vlažnost vazduha. Na osnovu toga, posle nekih 20-ak dana, dolazi do neke Malardove reakcije, koja izaziva da taj beli luk pocrni- kaže Predrag Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela koji je sve to i osmislio.
Ovako spremljen luk je pun antioksidanasa i minerala, veoma zdrav i koristi se u sirovom obliku. Ne preporučuje se termička obrada, jer tada gubi hranljiva svojstva.
– Preporučujemo ga u nekim kombinacijama sa gotovim pastama, u salatama, a može kao što smo i mi izveli varijantu sa medom i orasima, što je neka vrsta vitamisnkog bustera za dobro jutro- napominje Bogatinčević.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/03/IMG_20230329_121226-300x225.jpg)
Pančevac/G.J
Ovaj beli luk crne boje ima pomalo čudan, ali prijatan ukus i kombinacija je slatkastog, gorkog i kiselog, ali je lakši za želudac od običnog belog luka i ono što je mnogima najvažnije nakon konzumiranja ne ostaje neprijatan zadah.
– Ja imam visok pritisak, a sa ovim crnim belim lukom smanjio sam te probleme. Zato ću reći i da je možda priča o crnom belom luku pomalo lekovita- kaže Božidar Zejak koji ga redovno konzumira.
Bogatinčevići za sad ovaj svoj unikatni proizvod najviše prodaju u prodavnicama zdrave hrane, a u narednom periodu planiraju da prošire proizvodnju, koja je za sada 300 kilograma na godišnjem nivou.
(Pančevac/G.J)