BOLNICA U KOVINU Preventivnim delovanjem može se smanjiti broj neusropsihijatrijskih bolesnika

12:14

05.05.2023

Podeli vest:

G.J.

Prema mišljenju lekara neuropsihijatrijskim pacijentima nekad više od lekova pomaže edukativna i psiho socijalna rehabilitacija koje mogu smanjiti broj hospitalizovanih i do 40 odsto. Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu najstarija je takva ustanova u našoj zemlji koja će sledeće godine obeležiti 100 godinu postojanja. Jubilej će dočekati u mnogo humanijim uslovima za rad i lečenje, jer u poslednjih 5 godina ovde je zahvaljujući pokrajinkoj Vladi u renoviranje objekata uloženo 327 miliona dinara.Ne zna se kome je ovde do pre nekoliko godina bil teže, da li pacijentima koji su se lečili ili lekarima koji su radili u nehumanim uslovima. Sobe su bile sa ispucalim zidovima i prozorima i vratima koji su se teško zatvarali, a kupatila iz vremena Marije Terezije. Kristina Bogunović, PR Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu kaže da će humaniji uslovi za boravak i lečenje ovde mnogo svima značiti:

G.J.

-Radovi na zgradi nekadašnje zgrade Autrsougarske kasarne deo su napora da naša bolnica postane sigurnije i lepše mesto za boravak i lečenje naših pacijenata.U cilju što boljeg i bržeg oporavka lica sa mentalnim smetnjama nastavljamo humanizaciju prostoraž- rekla je Bogunović.

Lekari ističu da im je sad mnogo lakše da brinu o svojim pacijentima, jer zahvaljujući novoj opremi sad će ovde imati sve šo im je potretbno za adtetkvatno lečenje i više neće morati da ih iz Kovina šalju pacijente u druge zdravstvene ustanove. Načelnica dijagnostike u SBPB Danka Kostadinović kaže da je izuzetno važno što će sad u kraćem vremenu moći da dijagnostijuju bolest:

-Dobili smo nov rendgen i ultrazvučni aparat i ono što je najnovije to je skener šesnaestoslajsni koji će omogućiti da se odrede patološka stanja, pogotovu ona koja su akutna, a to će poboljšati zbrinjavanje naših pacijenata- istakla je Dr Kostadinović.

Ovde planiraju u narednom periodu da obnove i odeljenje za alkoholizam i bolesti zavisnosti i da završe prostor za gerijatriju, a kako kaže direktorka bolnice Dr Jovanka Petrović cilj je da lečenje bude što efikasnije kako bi se oboleli što lakše integrisali u društvu:

G.J.

-Ono što je sad najvažnije i na čemu radimo je psiho socijalna rehabilitacija i tercijalna rehabilitacija i to je naša metadologija na kojoj se usavršavamo. Akreditovani smo prošle godine, što znači da smo dobili najvišu ocenu i da radimo u skladu sa standardima i najvišim kvalitetom usluga na šta smo veoma ponosni- istkla je direktorka Petrović.

Za mesec dana u Pančevu treba da se otvori i Centar za mentalno zdravlje što će biti veoma korisno, jer svi koji imaju bilo kakvih psihičkih problema sa ovog područja neće morati da odlaze u Kovin, a moći će i ovde da dobiju adekvatnu pomoć stručnih lekara i psihologa.

(Pančevac/GJ)

PROLEĆE, MUKA ZA ALERGIČARE: Dok mu se neki raduju, drugi pripremaju odbranu od polena i ambrozije!

HUMANITARNO HODOČAŠĆE ZA BOLNICU U PANČEVU Put od Pančeva do manastira Ostrog za decu, ljubav i vaspitanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.