UOČI VIDOVDANA: 3D model odore kneza Lazara sutra na sajtu Muzeja SPC

18:27

27.06.2023

Podeli vest:

Printscreen

Muzej Srpske pravoslavne crkve (SPC) predstaviće na Vidovdan na svom sajtu trodimenzionalnu rekonstrukciju svečane odore Svetog kneza Lazara, koja je jedna od najvrednijih relikvija ovog muzeja.

Savremena digitalna 3D rekonstrukcija, koju je Muzej SPC izradio ove godine u saradnji sa studijom Marka Aleksića i Aleksandrom Radosavljevićem, omogućava da se sagledaju nedostajući delovi odore, kao i detalji koji se inače ne mogu videti golim okom.

Najpre je foto-aparatom u visokoj rezoluciji detaljno dokumentovana sama odora sa svim detaljima, jer su unutrašnja struktura i tehnika tkanja do danas bile nepoznate, a potom se pristupilo modelovanju dva modela: jednog koji odgovara trenutnoj boji tkanine i njenih ukrasa, i drugog, koji predstavlja idealnu rekonstrukciju purpurne boje i izgleda celovite odore kneza Lazara, navodi se u zvaničnom saopštenju sajta Srpske pravoslavne crkve.

(Pančevac)

 

IVANJIČANIN MOLI ZA DOZVOLU DA PODIGNE LEKOVE SA CARINE: Prevrnuo nebo i zemlju da nađe lek za svoju bolesnu suprugu

 

VUČIĆ RAZGOVARAO SA URSULOM FON DER LAJEN: Upoznao sam je sa stavovima Srba na KiM, tražila je da učinim sve da dođe do deeskalacije

 

EVO ZAŠTO JE BITNO DA NOSITE KOCKU SUPE SA SOBOM TOKOM PAKLENIH VRUĆINA Dr Jevtić: Kada je reč o oblačenju, glava treba da bude pokrivena, a odeća pamučna i što svetlija!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.