VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ORBANOM I NEHAMEROM: Ponosan što smo doprineli nekoj vrsti dodatne stabilnosti Evrope

12:20

07.07.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske počeo je danas oko 11 sati, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana dočekao je ispred austrijske vlade Karl Nehamer.

Obraćanje Vučića
– Zadovoljan sam što smo dobrim delom sproveli u delo ono o čemu smo razgovarali. Mi smo spremni da nastavimo da radimo i dalje posebno na granici sa Severnom Makedonijom. Verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom. verujem da ćemo svi zajedno pronaći način da promenimo trendove. Ponosan što smo doprineli nekoj vrsti dodatne stabilnosti Evrope – poručio je srpski predsednik.

printscreen/TV Pink

O situaciji sa gasom

– Mi smo uz pomoć mađarskih prijatelja uspeli da rešimo to pitanje. Imamo 588 miliona gasa u skladištima. Ne bi trebalo da imamo problema tokom zime – poručio je Vučić.

O KiM

Predsednik Vučić izjavio je da je izneo stavove Beograda povodom situaciju na Kosovu i Metohiji, ali da zbog različitog odnosa domaćina i gostiju prema tom pitanju nije na tu temu govorio više.

– Govorio sam o tome i rekao šta su stavovi Republike Srbije i zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi odnosa između Beograda i Prištine, ne želim dalje ovde da govorim, ne želim domaćine i druge goste da dovodim u bilo kakvu neprijatnu poziciju – rekao je predsednik.

Obraćanje Orbana
– Zahvaljujem se Vučiću na saradnji. Mi štitimo Evropu od migracionog pritisak. Zahvaljujem se kancelaru, Austrija je zastupala naš stav i pokušavala da nam pomogne. Malo njih je to razumelo. Mađarska se nalazi u poziciji, da u bliskom susedstvu imamo rat u Ukrajini. Mi štitimo od iregularnih migranata na spoljašnjim granicama Unije – kaže Orban.

printscreen/TV Pink

– Kada mi ne bismo ispunjavali svoje obaveze, svi bi bili u problemu. To bi trebalo da preduzmu i druge države, ali ne preduzimaju. Mi u Mađarskoj imamo efikasan sistem. Mi nećemo obavezujuću kvotu prihvatiti, nećemo da imamo logore, getoe migranata – dodao je Orban.

Obraćanje Nehamera
– Naše zemlje su pogođene iregularnim migracijama. Austrija je zajedno sa Mađarskom i Srbijom uspela da zakoči ovaj trend koji postoji. Zahvaljujem se policijskim službama u Srbiji i Mađarskoj. Imamo policijsku saradnju i imamo efikasne rezultate. Organizovani kriminal zarađuje ogromna sredstva. Ne smemo prekinuti ovu saradnju već da je dalje razvijamo – rekao je kancelar Nehamer.

printscreen/TV Pink

Svečani doček ispred zgrade vlade
Austrijski kancelar priredio je ispred zgrade vlade svečani doček.

Planirano je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija, a nakon toga sledi zajednička konferencija za medije.

Na instagramu buducnostsrbijeav objavljeno je da će Vučić, Orban i Nehamer razgovarati o svim bitnim bezbednosnim pitanjima od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa.

– Srbija je dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner, što ostaje i u budućnosti, spremna da preuzme deo tereta i efikasno obavi svoj deo posla. Naravno, razgovaraćemo i o #EU putu Srbije, energetskoj bezbednosti i jačanju saradnje na svim poljima. U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni – objavljeno je na instagramu.

VUČIĆ DANAS U BEČU: Predsednik na samitu sa Nehamerom i Orbanom

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.