LUCIFER STIGAO U SRBIJU: Evo šta treba znati o toplotnom talasu koji hara Evropom

21:52

10.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Srbiju je zahvatio novi toplotni talas, drugi od početka leta, a prvi u julu. Kao i mnogi prethodni i aktuelni se predstavlja i više nego senzionalistički, a nema potrebe, jer aktuelni vremenski uslovi nisu neuobičajeni u ovom delu godine i treba im se prilagoditi.

Inače, u većini medija za aktuelni toplotni talas koristi se naziv „Lucifer“, što je čest slučaj bio i prošlog leta, ali i prethodnih godina.

Kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, ime naziva ovog toplotnog talasa za sada nije poznato, niti ko je toplotnom talasu dodelio ime, iako su ga preuzeli i koristili i svetski i regionalini, ali i domaći mediji.

Gledano sa meteorološke strane, toplotnim talasima se ne daju imena, naročito to ne rade meteorološke službe.

Naziv Lucifer pominjao se još pre šest godina, kada su zemlje zapadne Evrope poput Francuske, Britanije, Holandije i Belgije bile pogođene visokim temperaturama tokom leta, tako da je sada neko verovatno vratio ovaj naziv.

Međutim, nije poznato ni ko je tada dao to ime.

Reč „Lucifer“ ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer znači onaj koji nosi svetlost. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.

U meteorologiji imena se jedino daju tropskim ciklonima (uragani, tajfuni). Tropski cikloni svake godine pogađaju određene tropske i suptroske oblasti u svetu, godišnje u proseku 50 do 70. Za svaku određenu oblast gde se oni događaju postoji unapred osmišljen spisak imena, npr. za atlantsku i krapipsku oblast Severne i Srednje Amerike postoji lista od 30 imena, raspoređenih po abecedi. Uragan koji ima katastrofalne posledice, poput Katrine iz 2005. taj naziv se u budućim spiskovima briše.

Kada je reč o drugim pojava, poput cikloma umerenih širina ili toplotnih talasa, imena se takvim pojavama ne osmišljaju, a kada i dođe do toga, to je obično kod grupe ljubitelja i amatera.

Aktuetlni toplotni talas u Srbiji će narednih dana doneti lokalno temperature i do 40°C.

Ovaj toplotni talas nastao je kao posledica prostiranja termičkog grebena iznad našeg područja sa jugozapada, tj. sa Mediterana. Jezgro vrele vazdušne mase nalazi se nad severnom Afrikom i Saharom, a u delovima Alžira temperature prelaze i 50°C.

Toplotni talasi su normalna i uobičajena pojava tokom letnjih meseci u Srbiji. U proseku se javi nekoliko, traju 5 do 7 dana, nekada kraće, nekada duže, a donosi i za 10 do 15 stepeni više temperature od proseka.
(Pančevac/Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.