BRNABIĆ I KOVAČEVSKI NA NAPLATNOJ STANICI PREŠEVO: Cilj Vlade je da olakša protok robe i ljudi zarad boljeg života građana Srbije

13:27

16.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/Novosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Vlada Srbije inicijativom Otvoreni Balkan želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu, kako bi povećali standard građana.

– U okviru inicijative Otvoreni Balkan mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene – rekla je Brnabić.

Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim.

Brnabić je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu.

– U 2022. 1,48 milijarde evra robne razmene. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa Otvoreni Balkan je za sve stranke dobra stvar – navela je premijerka.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

 

(Pančevac/Novosti)

PREDSEDNIK VUČIĆ POŽELEO BRZO OZDRAVLJENJE NETANIJAHUU: „Uz dobro zdravlјe i snagu, želim Vam da još više radite na napretku Vaše zemlјe i naroda“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.