DOBRE VESTI ZA RODITELJE: Za rođenje prvog i drugog deteta po 20.000 dinara više od države, pomoć i za kupovinu nekretnine

10:28

17.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Kroz porodiljsko odsustvo, a zatim kroz državnu nadoknadu za rođenje deteta i jednokratnu pomoć, majke u Srbiji danas po jednom detetu od države mogu da dobiju oko 400.000 dinara, a ta suma narasta i na više od 3 miliona dinara, ako majka ima više dece.

Od 1. jula ove godine biće veća novčana podrška za rođenje dece: Vše će dobijati i majke prvorođenčeta, ali i one koje rađaju drugo, treće i četvrto dete. Povećani su i iznosi jednokratne pomoći za prinovu.

Osim države, mnogi gradovi i opštine u Srbiji takođe obezbeđuju jednokratnu novčanu pomoć za majke, a od lane je na snazi i Vladina uredba o bespovratnoj pomoći porodicama za rešavanje stambenog pitanja.

Za rođenje deteta od 324.000 dinara do 2,9 miliona

Za rođenje prvog deteta od 1. januara ove godine majka do 1. jula ima pravo na pomoć države od 345.398 dinara, koja se isplaćuje jednokratno. Od 1. jula ove godine to je 366.122 dinara.

Za rođenje drugog deteta od početka ove godine država odobrava pomoć majkama u iznosu od 306.388 dinara, koja se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate po 12.766 dinara. Od 1. jula ove godine iznos je 324.772 dinara.

Roditeljski dodatak za treće dete iznosi ukupno 1.838.332 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata, odnosno 15.319 dinara mesečno u periodu od 10 godina. Od 1. jula ove godine iznos je 1.948.632 dinara. To je oko 110.000 dinara više ili oko 1.000 evra
Za četvrto dete roditeljski dodatak iznosi ukupno 2.757.498 dinara i takođe se isplaćuje u 120 jednakih mesečnih rata, odnosno 22.979 dinara mesečno, u periodu od 10 godina. Od 1. jula ove godine iznos je 2.922.948 dinara.

Što se tiče jednokratne pomoći države za rođenje dece, ona na nivou države do sada postojala za treće dete, a pojedini gradovi imaju svoje dodatne podsticaje. Za rođenje trećeg deteta, jednokratna pomoć je povećana sa 115.132,90 dinara na 122.040 dinara, a i za drugo dete će od 1. jula iznositi 122.000 dinara.

Prema novim merama koje su stupile na snagu na početku ove godine, uz roditeljski dodatak isplaćuje se i paušal za nabavku opreme za dete u iznosu od 6.383,10 dinara. Ovaj iznos se neće menjati od 1. jula.

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka, odnosno jedan od roditelja koji se neposredno stara o detetu. Majka to pravo ostvaruje ukoliko je državljanka Republike Srbije i ima prebivalište u našoj zemlji.

Ako je majka strana državljanka takođe može da ostvari pravo na roditeljski dodatak, ali samo pod uslovom da ima status stalno nastanjenog stranca, kao i da je dete rođeno na teritoriji Srbije.

Otac može da ostvari pravo na roditeljski dodatak u nekoliko slučajeva: ako je majka deteta strani državljanin, ako majka nije živa, ako je napustila dete, lišena je roditeljskog prava ili ako je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Jednokratna pomoć za rođenje deteta u Beogradu

​Pored državne naknade, mnoge lokalne samouprave u Srbiji pružaju dodatnu finansijsku podršku porodiljama. Koliko ta pomoć iznosi u četiri najveća grada u Srbiji?

U Beogradu se jednokratno izdvajaju sredstva za rođenje prvog, drugog i trećeg deteta, kao i za rođenje blizanaca.

  • Prvo dete: 10.000 dinara.
  • Drugo dete: 10.000 dinara.
  • Treće dete: 30.000 dinara.

Ukoliko se rode blizanci, porodilja dobija 25.000 dinara po detetu, odnosno 50.000 dinara za oba deteta.

Pored ovoga, za nezaposlene porodilje Beograd je obezbedio davanje od 25.000 dinara jednokratno, bez obzira na broj prethodno rođene dece.

Jednokratna pomoć za rođenje deteta u Novom Sadu

U Novom Sadu porodilje za prvorođene bebe dobijaju 50.000 dinara. Za rođenje trojki porodilje dobijaju 200.000 dinara.

Novi Sad je opredelio i naknadu porodiljama za bebe koje se rode 1. januara, i to 50.000 dinara, a prvoj bebi koja se rodi u Novom Sadu u novoj godini sleduje 200.000 dinara.

Bebe rođene na Dan Novog Sada (1. februar) takođe dobijaju 200.000 dinara.

Jednokratna pomoć za rođenje deteta u Nišu

Naknada za prvo dete u gradu Nišu iznosi 20.000 dinara. Uz to, umesto vaučera za nabavku opreme, porodilja za novorođenče dobija jednokratnu novčanu pomoć od 11.000 dinara.

Porodice koje dobiju duple blizance, trojke ili četvorke, dobijaju mesečnu pomoć u visini prosečne plate u Nišu, odnosno oko 63.000 dinara, do navršene 18. godine života dece.

U Nišu trudnice imaju besplatnu karticu za prevoz, nezaposlena porodilja za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta dobija pomoć od 50.000 dinara, a prvorođeni dečak i devojčica u novoj godini dobijaju od Grada 50.000 dinara.

Jednokratna pomoć za rođenje deteta u Kragujevcu

U centru Šumadije, u Kragujevcu, za prvo dete se, kada je porodilja nezaposlena, dobija jednokratna pomoć u visini minimalne zarade u Srbiji, a zaposlenim porodiljama se dodeljuje polovina minimalne mesečne zarade u Srbiji.

U Kragujevcu nisu predviđena posebna izdvajanja za rođenje drugog deteta, ali u lokalnom budžetu, kako je naznačeno, postoji planirana pomoć za rođenje blizanaca, trojki i četvorki.

Naknada za porodiljsko bolovanje: Pravilo svuda isto

Pored navedenih pomoći posle rođenja deteta, prema novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom naknada za porodiljsko bolovanje se manje-više obračunava na isti način za sve mame, bez obzira na to u kakvom su radnom statusu.

Visina te naknade zavisi od toga koliko su porodilje radile tokom 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno porodiljskog ako nisu koristile trudničko.

Prilikom obračuna naknade u obzir se uzima bruto plata kao osnovica i to utvrđuje lokalna samouprava na čijem području živi porodilja, a ne poslodavac.

Način obračuna je sledeći: zbir svih zarada u prethodnih 18 meseci za koje su plaćeni doprinosi deli se sa 18.

Na taj način, ako je porodilja radila svih 18 meseci i imala platu od 40.000 dinara, otprilike isto toliko će primati i kao naknadu za porodiljsko bolovanje. Ali, ako je radila 5 meseci i imala platu 40.000 dinara, mesečna naknada za ovu vrstu bolovanja iznosila bi 11.111 dinara.

Pomoć države i za kupovinu prvog stana ili kuće

Država je obezbedila i pomoć za rešavanje stambenog pitanja. Za dete rođeno od 1. januara 2022. godine na snazi je nova odredba prema kojoj majke imaju pravo na pomoć države pri kupovini ili izgradnji prvog stana ili kuće, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra.

Ovaj akt Vlade Srbije donet je na osnovu odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, koji je na snazi od prvog dana prošle godine. Subvencije po ovom osnovu mogu da ostvare sve majke koje su dobile dete od početka te godine, bez obzira na to koje im je dete po redu rođenja.

Za ostvarivanje ovog prava mogu da se prijave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Inače, novac koji se dobija po ovom osnovu predstavlja bespovratna sredstva.

DANAS TROPSKIH 40 STEPENI: Izbegavajte boravak napolju u najtoplijem delu dana!

VISOKE TEMPERATURE NE PRIJAJU NI ŽIVOTNJAMA: Kravama stres već preko 30 stepeni, kokoške prestaju da nose jaja

(Pančevac/Blic)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.