EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJ DOM OD STRUJNOG UDARA: Devet saveta za bezbednost tokom nevremena

16:00

22.07.2023

Podeli vest:

Pixabay
Zaštita kućnih aparata od strujnog udara vrlo je važna kako biste osigurali njihovu trajnost, ali i obezbedili siguran dom u kojem neće doći do požara. Donosimo vam devet korisnih saveta kako biste to postigli.

PixabayPixabay

Proverite električnu instalaciju 
Redovno proveravajte električnu instalaciju u svom domu. Ako primetite bilo kakva oštećenja, poput izloženih žica ili strujnih preopterećenja, odmah ih popravite ili zamenite.
Koristite zaštitne uređaje
Ugradite zaštitne uređaje, poput osigurača i prekidača za zaštitu od preopterećenja, u svoj električne instalacije. Ti uređaji automatski isključuju struju kad dođe do preopterećenja ili kratkog spoja, štiteći tako vaše aparate.
Gromobranska zaštita
Ako živite u području s učestalim grmljavinama, razmislite o uvođenju gromobranske zaštite. To će smanjiti rizik od oštećenja vaših aparata zbog udara munje.

PxabayPxabay

Kvalitetni produžni kablovi
Koristite kvalitetne produžne kablove s ugrađenim zaštitama od prenapona. Takvi produžni kablovi pomažu u smanjenju rizika od oštećenja aparata uzrokovanog naglim skokom napona.
Ispravno uzemljenje
Proverite da li je vaš dom ispravno uzemljen. Uzemljenje je važno kako bi se preusmerio višak električne energije u tlo i sprečila akumulacija opasnih naponskih razlika.
Isključite nepotrebne uređaje
Ako ne koristite određene aparate, isključite ih iz struje. Na taj način smanjujete mogućnost oštećenja u slučaju nepredviđenih problema s električnim instalacijama.

PixabayPixabay

Redovno održavajte aparate
Održavajte svoje aparate redovno, prema uputstvima proizvođača. Čistite ventilacijske otvore, proveravajte kablove i utičnice, i popravite ili zamenite oštećene delove kako biste sprečili kvarove koji mogu dovesti do strujnih udara.
Edukujte se o sigurnosti
Podučite sve članove porodice o sigurnom rukovanju električnim uređajima i pravilnom postupanju u slučaju problema s električnom energijom.
Isključite uređaje tokom oluja
U slučaju grmljavine, isključite osetljive uređaje iz struje kako biste ih zaštitili od eventualnih oštećenja uzrokovanih udarima munje ili prenapona.
Sledeći ove savete povećavate sigurnost vaših kućnih aparata i smanjujete rizik od oštećenja usled strujnih udara.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.