ZBOG AFRIČKE KUGE IZVRŠENA EUTANAZIJA 17.888 SVINJA U SRBIJI Zaraza postala regionalni problem, tražiće se pomoć Evropske komisije

09:36

28.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

U Srbiji je do sada na ukupno 1.068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine, kod domaćih svinja potvrđeno 1.569 slučaja afričke kuge svinja, od kojih su 782 životinje uginule.

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 17.888 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Reč je o Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom okrugu i okrugu Grad Beograd.

Do sada je, u ovoj godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđeno ukupno 337 slučaja afričke kuge kod divljih svinja.

Broj izvršenih aktivnih nadzora na dan 27.07.2023. godine je 307.118 a broj PCR ispitivanja 12.388, saopšteno je iz Ministarstva.

Potrebno zajedničko delovanje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske

U Brčkom je u četvrtak održan skup o pronalaženju hitnog rešenja za suzbijanje afričke kuge svinja koja je postala regionalni problem.

Usaglašena je potreba za zajedničkim delovanjem BiH, Srbije i Hrvatske kako bi se bolest stavila pod kontrolu, jer stručnjaci smatraju da će se svinjska kuga najviše širiti uz sliv reke Save.

Pomoć će biti zatražena i od Evropske komisije.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković rekao je da je neophodno zajedničko delovanje BiH, Srbije i Hrvatske prema Evropskoj komisiji, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja i FAO-u u smislu traženja novčane pomoći u saniranju štete nastale usled pojave afričke kuge i bez zajedničkog delovanja vlada ovih zemalja nema pobede nad ovom bolešću.

Bošković je podsetio da je Vlada Republike Srpske donela odluku o interventnom otkupu svinja različitih kategorija po utvrđenim otkupnim cenama koje su iste kao u Hrvatskoj.

Direktor Uprave za veterinarstvo Srbije Miloš Petrović rekao je da ovaj problem afričke kuge utiče na ekonomiju država, izrazivši nadu da će današnji sastanak doprineti boljoj sinhronizaciji i zajedničkim koracima u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Direktorka Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Vladi Hrvatske Tatjana Karačić rekla je da je prvi slučaj afričke kuge svinja u Hrvatskoj registrovan pre mesec dana na području Gunje i Drenovaca, i da je u borbi protiv ove bolesti ključna kontinuirana saradnja tri zemlje i državnih službi za veterinarstvo, prenosi Sputnjik.

„Epidemiološka istraživanja i izolacija virusa pokazali su da je to identičan virus koji cirkuliše celim ovim područjem – od Grčke, Bugarske, Srbije do Hrvatske, tako da jedino zajedničkim pristupom i snagama možemo uspešno delovati”, rekla je ona.

(Pančevac/Politika)

FRILENSERIMA OSTALO JOŠ ČETIRI DANA DA PRIJAVE I PLATE POREZ Do sada stiglo oko dve i po hiljade prijava

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.