BOGAT PROGRAM ZA ILINDAN U JABUCI Mladenović: Hvala svima što ste ovde, da vas i naredne godine opet dočekamo! Ono što je za Srbe Vidovdan, to je za Makedonce Ilindan! FOTO

14:11

02.08.2023

Podeli vest:

Pančevac

Polaganjem venaca ispred biste Goceta Delčeva, svečanom sednicom Nacionalnopg saveta Makedonaca u Srbiji i sečenjem slavskog kolača obeleženi su seoska slava i centralna proslava praznika Ilindan.

– Ono što je za Srbe Vidovdan, to je za Makedonce Ilindan. Mi čuvamo sećanje na Ilindanski ustanak koji se dogodio 1903. godine i svake godine organizujemo svečanost u Jabuci, rekao je Blagoja Sokolovski, predsednik udruženja Ilinden Jabuka.

Pančevac

Značaj ovog praznika istakao je i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji Borče Veličkovski:

Pančevac

– Danas obeležavamo najveći makedonski nacionalni praznik, Ilindan. Ono što obeležava  današnji dan posebno je to što ovaj praznik proslavljamo i obeležavamo praktično po 120. put. Ne mi lično, ali naš makedonski narod, s obzirom na to da je Veliki Ilindanski ustanak podignut 1903. godine u Makedoniji, u mestu Kruševo. I evo 120 godina mi na neki način čestvujemo taj naš makedonski nepokor šaljući jasan signal i jasnu poruku svima da smo mi slobodoljubiv narod, da cenimo našu slobodu, da uvažavamo i poštujemo sve ostale narode i želimo da živimo u jednom zajedničkom suživotu i to pokazujemo upravo ovde u Republici Srbiji. Danas se Ilindan proslavlja širom sveta, danas se Ilindan posle dugo godina proslavlja i u manastiru Prohor Pčinjski, gde će predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić i predsednik republike Makedonije, gospodin Pendarovski da polože vence  u ime ovog praznika, i to je nešto što je gest koji na neki način govori da su Republika Srbija i Republika Makedonija dve bratske države i da su to dve najbliže države u ovom regionu i na ovom prostoru i da se međusobno pomažu, poštuju, uvažavaju i ja se nadam da će tako ostati dugo godina – izjavio je za Pančevac Borče Veličkovski.

Pančevac

Prisutnima se u ime Mesne zajednice Jabuka obratio narodni poslanik Marko Mladenović, koji je pozdravio goste, koji su prisustvovali svečanosti i zahvalio im se na dolasku.

Pančevac

– Mesna zajednica Jabuka je u godini za nama od našeg poslednjeg okupljanja 2. avgusta prošle godine zaista vredno radila kod svih naših meštana, koji žive u ovde u Jabuci. Imali smo prilike da se zajedno družimo, da zajedno uređujemo i unapređujemo naše selo svakim danom da bude sve bolje i sve lepše i zato jedno veliko hvala pre svega Gradskoj upravi na razumevanju za potrebe stanovnika Jabuke. Hvala svim meštanima Jabuke što su imali sluha i podržavali nas u naporima da naše selo bude iz dana u dan sve lepše, sve uređenije i sve naprednije. Sveti Ilija je dookaz da u Jabuci možemo da slavimo i krsnu slavu i možemo da slavimo nacionalni praznik makedonske nacionalne zajednice u Srbiji i da možemo zajedno da živimo i zajedno da radimo u slozi i  miru poštujući različitosti koje neguju Srbi i Makedonci koji žive u Jabuci, ali i brojne druge nacionalne manjine koje svakako u našem selu ima mnogo. Veliko hvala svima vama što ste ovde, da vas naredne godine opet dočekamo 2. avgusta u podne na rezanju slavskog kolača i da vam poželim da vas prate zdravlje i sreća kroz život jer to je zapravo ono što je u životu najbitnije, naglasio je Mladenović.

Pančevac

Bogat program organizovan je i ove godine u Jabuci, kao što su pozorišne predstave i radionice za najmlađe, turnir u malom fudbalu, ali i tradicionalni gastronomski festival Gravče na tavče.

Pančevac

Svečanosti su prisustvovali specijalni predstavnik kabineta predsednika Republike Srbije  Aleksandra Vučića, predstavnik potpredsednice Vlade Maje Gojković, predstavnik pokrajinskog sekratarijata za propise, upravu i nacionalne manjine  i nacionalne zajednice, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i pripadnici makedonskog naroda, organizacija, udruženja širom Srbije, koji su danas došli ovde da se poklone ispred spomenika Goceta Delčeva, najvećeg makedonskog revolucionera.

Pančevac

(Pančevac)

VERNICI DANAS SLAVE VELIKI PRAZNIK ILINDAN Na selu nikako ne valja raditi u polju, a postoji verovanje da ne valja da se kupa u rekama nakon Svetog Ilije!

KADA GRMI NA ILINDAN, TO JE LOŠ ZNAK Vernici sutra slave Svetog Iliju, a evo kakvo nas vreme očekuje! Ovo su običaji koji se poštuju na ovaj praznik!

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.