MINISTARKA GRUJIČIĆ: Bolovanje kod lekara opšte prakse do 30 dana

10:55

09.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da će promeniti odluku o dužini bolovanja bez odobrenja komisije, tako da će lekar opšte medicine ubuduće moći da otvori bolovanje pacijentu najduže mesec dana, a ne dve nedelje kako je prvobitno predloženo.

Ona je za Pink rekla da su od ove mere izuzeti maligni bolesnici, sveže operisani pacijenti, pacijenti sa invaliditetom i trudnice, za koje, kako je rekla, ostaje dva meseca bolovanja.

„Oni moraju da imaju duži oporavak i za njih ostaje dva meseca, kao i za sve one kritično obolele koji su bili u bolnici”, rekla je ministarka.

Grujičićeva je rekla i da je u utorak razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da joj je on rekao da je podržava, i da misli da bi to ipak trebalo da bude za početak 30 dana, a ne dve nedelje.

Istakla je da će ministarstvo kojim rukovodi insistirati na digitalizaciji koja će nam omogućiti dobru zaštitu podataka i puno poverenje u izabranog lekara.

„Problem je što eBolovanje kasni i što mi još uvek nemamo tu mogućnost elektronske kontrole bolovanja koja bi nam dala uvid u evidenciju i dijagnoze. Kada se bude uspostavio čitav novi sistem, koji će obuhvatati i Zakon o medicinskoj dokumentaciji, brzo i jasno ćemo videti ko i pod kojim dijagnozama otvara bolovanje duže od predviđenog”, objasnila je Danica Grujičić, prenosi Tanjug.

Ona ističe da joj je najvažnije da vrati poverenje države i građana u lekare, ali je dodala i da je ljudima cilj da odlaze na bolovanje različito motivisani.

„Neko zaista smatra da će u tom trenutku zaraditi neki dodatni novac. Ljudi žele da obezbede svojoj deci bolju egzistenciju. Ne mislim da su to kriminalne radnje, ali smatram da mora da postoji drugi način. Sindikati moraju da se bore da radnici rade u dobrim uslovima, da uslovi ne utiču na njihovo zdravlje, kao i da imaju sistematske preglede”, navela je ministarka.

Rešenje za one koji su zaposleni i bave se poljoprivredom je da se opredele, ističe ona.

„Država treba da pomogne poljoprivrednicima. Posebno mladim ljudima sa porodicama kako bi mogli da lepo žive od rada koji nije lak”, rekla je ona.

Prema njenim rečima radnici u zdravstvu imaju dugačak godišnji odmor.

„Nigde u svetu nećete naći zdravstvene ustanove koje će nekog plaćati dva meseca ako ne radi. Imamo veliki problem sa osobljem u državnim bolnicama od maja do oktobra, pošto u tom periodu zbog korišćenja odmora ne možemo da sastavimo lekarske timove”, objasnila je ona.

Istakla je da je saglasna da se medicinskim sestrama povećaju plate.

Naglasila je da je veća odgovornost medicinskih sestara koje rade na intenzivnoj nezi, neurohirurškom ili neurološkom odeljenju – gde moraju da brinu o svemu i kompletnoj nezi.

„Za početak će ići linearno povećanje plate”, istakla je Danica Grujičić.

(Pančevac/Politika)

JOŠ JEDNO SJAJNO VEČE U OKVIRU MANIFESTACIJE KULTURNO LETO U PANČEVU: Koncert posvećen kraljici džeza Eli Fitcdžerald

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.