TEŠKO IM JE ODOLETI: Recept za savršene glazirane krofne kao iz poslastičarnice
Krofne se u našim domovima spremaju generacijama i svaka domaćica ima neku svoju tajnu, zbog koje su baš njene krofne bolje od svih drugih. Umesto klasičnog recepta, probajte ovaj za glazirane krofne koje će vas oduševiti ukusom.
Sastojci:
350 ml mleka
2 kesice suvog kvasca
1 kašičica šećera
550 g brašna
2 jajeta
80 g maslaca
pola kašičice soli
300 g šećera u prahu
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako. Potom dodajte kašičicu šećera i dve kesice suvog kvasca. Promešajte i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Za to vreme istopite oko 85 g maslaca. Nakon toga, u drugoj posudi pomešajte brašno i pola kašičice soli.
Sa maslacem pomešajte 50 g šećera u prahu, razbijte jaja i dodajte mleko sa kvascem. Mešajte sve vreme kako bi se smesa sjedinila. Dodajte brašno i so koje ste pripremili, ali postepeno. Sve vreme mešajte žicom, dok se ne zgusne. Kada smesa bude dovoljno gusta, mesite je dok testo ne postane glatko, a onda ostavite da odstoji nekih pola sata.
Nakon toga, modlama za kolače oblikujte krofne, po želji možete i sa rupicom u sredini. Ostavite ih da odstoje oko pola sata. Kako biste napravili glazuru, pomešajte šećer u prahu sa ekstraktom vanile i 90 ml mleka. Kada sve lepo umešate, vreme je za prženje krofni, a kako se glazura ne bi osušila, pokrijte je krpom.
Kada ih ispržite, viljuškom ili hvataljkom umačite krofne u glazuru i ostavite ih na tanjir ili neku rešetku, kako bi se glazura osušila.
SOČAN KOLAČ OD LIMUNA I JOGURTA: Priprema je brza i jednostavna, a ukus fantastičan
(Pančevac/Stil)