VEČERAS PADAJU ZVEZDE! Evo kako, gde i kad da vidite ovaj nebeski spektakl PERSIDA

16:11

12.08.2023

Podeli vest:

Pixabay

Danas je jedan od najpoznatijih astronomskih događaja na svetu: noć zvezda padalica.

U mnogim tradicijama i verovanjima ovaj nebeski fenomen ima veliki kulturni značaj. Naime, od davnina su ljudi posmatrali zvezdano nebo, povezujući zvezde padalice sa predznacima i željama, jer se njihova pojava smatrala znakom božanskog i natprirodnog.

Pixabay

Jedna od najpozantijih kiša meteora je Perseida koja je poznata i pod imenom „suze San Lorenca“, i ona zauzima jedno psoebno mesto u srcima ljubitelja astronomije i nebeskih pojava.

Iz tog razloga, donosimo vam savete kako da bolje razumete ovu nebesku pojavu, u koje vreme je najbolje da posmatrate kišu meteora i kako da u potpunosti uživate u ovom neobičnom iskustvu.

Šta je kiša meteora Perseida

Kiša meteora Perseida, poznata i kao Perseidi, je godišnji meteorološki događaj koji se dešava svake godine tokom avgusta, a svoj vrhunac dostiže 12. i 13. avgusta. Ovaj događaj se karakteriše pojavom velikog broja meteora koji prelaze preko noćnog neba. Meteori Perseida su zapravo čestice prašine i sitnog kamenja koje je ostavio komet Swift-Tuttle dok je putovao kroz Sunčev sistem.

Pixabay

Svake godine oko sredine avgusta, Zemlja prolazi kroz oblak ovih čestica, što rezultira pojavom svetlih traga na nebu kada čestice uđu u Zemljinu atmosferu i zapale se usled trenja. Ovi svetli tragovi se nazivaju meteori ili „padajuće zvezde“. Perseidi dobijaju ime po sazvežđu Perseus, jer se čini da dolaze iz tog pravca na nebu, iako se zapravo formiraju duž putanje kometa.

Kada i kako videti zvezde padalice

Najbolje vreme za posmatranje Perseida je obično sredinom avgusta, kada je mesec na tanjiru ili se ne pojavljuje na nebu tokom većeg dela noći. Tada je tamno nebo povoljno za posmatranje svetlih meteora.

Pixabay

Perseidi su jedan od najpoznatijih i najpopularnijih meteoroloških događaja tokom godine i privlače pažnju posmatrača širom sveta koji žele da vide ovaj spektakularni prirodni fenomen.

Saveti za uživanje u kiši meteora

Uživanje u kiši meteora Perseida može biti prelepo iskustvo. Evo nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite ovaj prirodni spektakl:

Pokušajte da se udaljite od svetlosnog zagađenja grada kako biste imali što bolji pogled na noćno nebo. Planine, seoska područja ili prirodni rezervati su odlična mesta za posmatranje. Pre nego krenete, proverite vremensku prognozu kako biste se uverili da će noć biti vedra i bez oblaka. Jasno nebo je ključno za dobro posmatranje. Perseidi su najaktivniji u ranim jutarnjim satima, nekoliko sati pre svitanja. To je kada će broj meteora biti najveći, jer Zemlja tada prolazi kroz gusti deo oblaka čestica.

Takođe, tada je i mesec najmanje svetao ili ga uopšte nema na nebu. Ponesite udobne stolice ili ćebad kako biste se mogli udobno smestiti i gledati nebo bez napora. To je posebno važno jer posmatranje meteora može potrajati neko vreme. Kako biste sačuvali svoje noćne vidove, izbegavajte upotrebu jakih svetala.

Pixabay

Isključite svetla na mobilnom telefonu ili koristite režim sa crvenom svetlošću kako biste održali tamnu atmosferu. Iako su Perseidi poznati po svojoj aktivnosti, ne očekujte da ćete odmah videti veliki broj meteora. Ponekad je potrebno neko vreme da se priviknete na tamu i da se vaše oči prilagode noćnom svetlu.

Ako ste zainteresovani za posmatranje drugih nebeskih tela, ponesite sa sobom zvezdanu kartu ili aplikaciju za prepoznavanje zvezda i planeta kako biste mogli da istražujete nebo dok čekate meteore. Ako želite da zabeležite ovaj trenutak, ponesite sa sobom stativ za fotoaparat i pokušajte da napravite nekoliko dugih ekspozicija kako biste uhvatili svetle tragove meteora na fotografijama. Posmatranje meteora može biti umirujuće, ali pazite da ostanete budni, posebno ako idete sami ili na neko manje naseljeno mesto.

Na kraju, ne zaboravite da se opustite, udobno se smestite i jednostavno uživate u prirodnom spektaklu koji vam pruža noćno nebo i padajuće zvezde.

(Pančevac)

DOJAVA O BOMBI U AJFELOVOJ KULI: Posetioci hitno evakuisani

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.