DANAS SE OBELEŽAVA PRAZNIK SVETOG EMILIJANA ISPOVEDNIKA: Nikada se nije pokorio i ostao je nepokolebljiv i veran učenju svetih Otaca

09:01

21.08.2023

Podeli vest:

Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Emilijana, Ispovednika Hristovog.

Episkopstvovaše u Kiziku za vreme opakog cara Lava Jermenina, ikonoborca. Kako se ne hte pokoriti dekretima carskim o izbacivanju ikona iz crkve, to i on bi, s drugim pravoslavnim episkopima, poslat u izgnanstvo.

U izgnanstvu prožive pet godina trpeći mnoge muke i mnoga poniženja Hrista radi. Skonča 820. godine i preseli se među građane nebeske.

Episkop Kizički Emilijan, Ispovednik Hristov, pošto se zbog svog asketskog života udostoji arhijerejstva, pretrpe mnoga stradanja za vreme opakog cara Lava III Isavrijanca ikonoborca.

Mnogo puta primoravan da se odrekne pobožnog poštovanja česnih i svetih ikona, sveti Emilijan se ne hte pokoriti, nego osta nepokolebljiv veran učenju svetih Otaca.

Zbog toga on pretrpe od jeretika mnogo muka, progonstava i zatočenja, sve to s radošću podnoseći u nadi da će za privremena stradanja dobiti večna blaga. I tako podnoseći mnoga zlostavljanja i poniženja Hrista radi, sveti Emilijan se upokoji u Gospodu, ukrašen vencem ispovedništva.

Službu mu je napisao prepodobni Teofan Načertani, a štampano mu službu izdade ep. Kizički Nikodim 1876 godine u Carigradu.

(Pančevac)

U SRBIJI NA SNAZI NARANDŽASTI METEOALARM: Pred nama tropska nedelja, temperatura do 36 stepeni EVO KADA ĆE STIĆI ZAHLAĐENJE

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.