PATRIJARH PORFIRIJE POŽELEO ĐACIMA SREĆAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE „Važnije od znanja je da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi“ VIDEO

12:33

29.08.2023

Podeli vest:

Printscreen

Patrijarh srpski Porfirije poželeo je đacima srećan početak školske godine. Patrijarh je školarcima poručio da je ljubav najvažnija i da je važnije od znanja da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi.

„Draga deco, dragi školarci, Gospod neka blagoslovi vas, vaše tate i mame, braću i sestre, rođake, učiteljice i učitelje, vaše drugove sa kojima se igrate, sve ljude i svu decu“, kazao je patrijarh Porfirije.

Neka, kaže, „Gospod blagoslovi i škole u kojima učite, u kojima stičete različita znanja“.

„Međutim, svi treba da znamo, i učitelji, i nastavnici, i roditelji, ali i vi, đaci, da je važnije od znanja da stičemo vrlinu, odnosno da postanemo dobri ljudi, a dobar čovek je onaj koji oseća ljubav prvo prema svojoj porodici i prema drugovima, ali i prema svim ljudima, prema svoj prirodi, prema celom svetu. To znači da je ljubav najvažnija“, ističe patrijarh Porfirije.

Ljubav je, ukazuje, najdragoceniji dar koji je Bog darovao čoveku.

„Jedini uslov da bi neko bio srećan, bilo da je dete kao što ste vi, bilo da je odrastao čovek ili možda starac, kao što su vaše bake i deke, jeste da u srcu ima ljubav. Sve drugo ako ima, lepu kuću, najbrži automobil, najbolji telefon, puno novca, najbolje ocene i nagrade na takmičenju, da najlepše peva ili crta na likovnom, da je najjači i daje najviše golova, sve je to ništa ako nema ljubavi za drugove, za ljude, za decu, za prirodu. To ne znači da ne treba da se takmičimo ko će bolje naučiti, ko će dobiti bolju ocenu, ali znači da ne treba da zavidimo onome koji je bolji nego da se radujemo njegovom uspehu, a sami da se više potrudimo“, poručuje patrijarh.

Isto tako, dodaje, da pomažemo jedni drugima da bolje naučimo lekcije, jer svi smo potrebni jedni drugima, svi zavisimo jedni od drugih.

„Zato treba da negujemo drugarstvo i zajedništvo. Treba da se molimo Bogu jedni za druge. Treba da se molimo da nam naš Bog, Isus Hristos, daruje ljubav, da budemo bliži Njemu, našem Bogu, i da tako budemo bliži jedni drugima, roditeljima, braći i sestrama, drugovima“, kaže patrijarh Porfirije.

Ističe da se moli za decu, da ih Bog čuva, da svima podari zdravlje i radost, a budući da, kako navodi, zna da su Bogu dečje molitve najmilije, patrijarh je zamolio decu da se i ona mole za njega, za čitav svet, za sve ljude, da bude sloge, mira i ljubavi.

„Živeli, draga deco! Neka vas Bog blagoslovi“, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

(Pančevac/SPC)

GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI: Izložba „Retrospektivni pogled na 1989-2003.“ od ponedeljka, 4. septembra u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.