ETNIČKA ŠARENOLIKOST VOJVODINE Održani radicionalni Dani Rumuna u Glogonju! FOTO

15:23

26.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Tradicionalni „Dani Rumuna u Glogonju“ održani su u prostorijama Doma kulture „Mladost”. Na početku koncerta, nastupili su domaćini – orkestar KUD “Veselia” i solista na fruli Dorel Marjanu, recitatori i pevačka grupa Kulturnog centra “Infinitum”, vokalne solistkinje i folklorna sekcija KUD-a “Veselia”.

Etnička šarolikost koja karatkeriše Vojvodinu, ali i čitavu Srbiju, govori o tome koliko svaki građanin naše zemlje može slobodno da se izrazi i da čuva svoju kulturu i identitet, istakao je Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije otvarajući ovu manifestaciju.

Manifestaciji je prisustvovao i Goran Kaurić, zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama koji je istakao da Pokrajina na razne načine uvek podržava takve manifestacije. Na manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Trajan Kačina, potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna je istakao da glogonjci na najbolji mogući način čuvaju kulturu i tradiciju svog naroda.

printscreen/RTV Pančevo

Kulturno umetnički koncert bio je dobro osmišljen. Pored domaćina, predstavili su se i gosti iz Srbije iz Rumunije. Kornelije Idvoreanu, predsednik KUD „Veselia“ u ime organizatora kaže da je zadovoljan kako je sve proteklo.

Dokaz očuvanja rumunskog jezika i kulture jeste i sve veći broj polaznika kursa rumunskog jezika u Kulturnom cеntru „Infinitum“, koji vodi Rodika Marijanu, profesorka rumunskog jezika i književnosti.

Slavko Jovanovski, direktor Doma kulture „Mladost“ ističe da je ova manifestacija veoma značajna za Glogonj jer se putem nje čuva identitet jednog naroda.

“Dani Rumuna” u Glogonju svake godine okupljaju sve više posetilaca kako iz ovog mesta , tako i one van granica naše zemlje. Dokaz važnosti manifestacije su i posete predstavnika državnih i pokrajinskih institucija.

(Pančevac)

DANI RUMUNA U GLOGONJU: Tradicionalna manifestacija biće održana 24. septembra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.