METEOROLOG RISTIĆ OTKRIO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA GODINE: Evo kada stiže jače jesenje zahlađenje

10:45

02.10.2023

Podeli vest:

Pixabay

Meteorolog Ivan Ristić dao je sezonsku prognozu i otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja godine.

– Početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog „Apolon“ koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C – kaže Ristić i dodaje:

– U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh, ali i prve snežne pahulje. Hladan artički vazduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije.

Naš region, a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema, ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje. U svakom slučaju, nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći će ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20°C, u toplijim periodima od 24°C do 28°C a kod osveženja izmedju 20°C i 24°C.

– Jutra sveža sa temperaturama od 10°C do 15°C po kotlinama gde će biti maglovito i niže. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra što nije nemoguće najviše dnevne temperature u tom periodu biće od od 15°C do 19°C, a jutarnje će pasti na vrednosti od 5°C do 10°C – najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20°C.

– Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.

Vreme u novembru

Prema najavi Ristića treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacija sve više oblaka krenuće prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

– Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. One nastaju kada količina padavina za kratko vreme predje 20mm u naseljenim mestima i 40mm u planinskim – objašnjava Ristić i dodaje.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.