PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV RODITELJA DEČAKA UBICE! Zbog davanja lažnog iskaza optuženi predsednik i instruktor streljačkog kluba!

13:11

10.10.2023

Podeli vest:

printscreen

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv oca dečaka (13) koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović tim povodom obratio se javnosti.

– Želim da se u ime VJT zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP. Danas je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv oca dečaka. Okrivljeni je optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šiform, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dečaka ubice.

– Zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Na jednoj čauri u kabinetu istorije je pronađen njen DNK – naveo je glavni tužilac.

Predsednik streljačkog kluba Ratko I. i instruktor u klubu Nemanja M. optužani su za davanje lažnog iskaza – dodao je.

Kako je objasnio, Ratko I. je rekao da nije video dečaka da puca, da je samo jednom preko video nadzora video dečaka kako dotrčava do oca koji puca i da je lično dao nalog instruktoru da dete izved dete napolje. On je rekao i da nikada nije upoznao K. K. niti sa njim bio na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koji su prikupljeni.

– Okrivljeni Nemanja M. je takođe lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Vladimir Kecmanović na svoju odgovornost dao sinu da puca jer on to nije video, a da jeste da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje. Rekao je i da mu nije poznato da je Kecmanović sa nekim dolazio da puca, što je takođe u suprotnosti sa dokazima – rekao je.

Za majku dečaka ubice je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora.

Za predsednika kluba je predloženo 3 godine.

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina za oca dečaka.

Otac se, podsetimo, sumnjiči da je izvršio krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti tako što je u periodu pre masakra obučavao trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

Takodje, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno Zakonu o oružnju i municiji i suprotno Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Podsetimo, dete je očevo oružje i municiju 3. maja ponelo sa sobom u školu i počinio jeziv masakr.

– Otac dečaka uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi – podseća sagovornik Kurira.

Dečak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

 

(Pančevac/Kurir)

DEČAK-UBICA IZ RIBNIKARA OTKRIO KAKO JE DOŠAO DO ORUŽJA: Ispričao skroz drugačiju priču, pa porekao sve što se do sada znalo

DIREKTOR ŠKOLE KOJU ĆE POHAĐATI DEČAK UBICA: Kako se spremaju za nastavu u bolnici i kako će pristupiti Kosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.