DOBRIVOJE OTKRIVA TAJNU IVANJIČKOG KROMPIRA ZA KOJI SE OTIMAJU MNOGI Mešavina tri klime i nadmorska visina daju poseban kvalitet FOTO

20:21

12.10.2023

Podeli vest:

RINA

Ivanjica – Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome jeste poseban mikroklimat kojim odlikuje ovo područje. Upravo zbog toga, na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog područja, jer su seljani zasadili na hektare ovog povrća.

Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.

– Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira, rekao je za RINU ovaj proizvođač.

RINA

Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.

– Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija, objašnjava Dobrivoje.

RINA

Posebna klima i nadmorska visina veća od 1000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.

Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i ekspermentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.

(Pančevac/RINA)

NIJEDAN KROMPIR NIJE KAO DOMAĆI Rodilo i do 40 tona po hektaru, kvalitet odličan: Brkovići iz sela Teočin ne odustaju od proizvodnje! FOTO

JEDNA DANINA DŽINOVSKA PAPRIKA DOVOLJNA ZA RUČAK CELE PORODICE Odličan kvalitet i rod crvenog povrća, cena 180 dinara kilogram! FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.