Radićemo na ujedinjenju muslimana u Srbiji: Senad ef. Halitović je novi vrhovni poglavar IZS FOTO i VIDEO

10:59

16.10.2023

Podeli vest:

RINA

Novi Pazar – Predsednik Mešihata Sandžaka i muftija u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) Senad ef. Halitović izabran je za reisu-l-ulemu (vrhovnog poglavara) muslimana Srbije, a za njegovog zamenika dosadašnji sekretar Rijaseta te islamske zajednice Eldin Ašćerić.

Osim ef. Halitovića kandidat za verskog poglavara muslimana u Srbiji bio je i muftija novosadski Muhamed efendija Ziljkić, koji je pred samo glasanje povukao kandidaturu kao i profesor Sinan-begove medrese Enis Makić, koji je bio kandidat za zamenika reisu-l-uleme.

Na izborima održanim nakon podne namaza u noovopazarskoj Hadži Hurem (Bor) džamiji za Halitovića je glasalo 102 člana Vrhovnog sabora u proširenom sastavu.

Halitović je nakon izbora za vrhovnog poglavara muslimana Srbije poručio da će prioritet u njegovom radu biti jedinstvo muslimana kao i da svi trebaju da rade na međusobnom zbližavanju u džematima.

„Nas čeka mnogo izazova, posebno se osvrćem na to da ćemo raditi na ujedinjenju muslimana u Srbiji, da prevaziđemo mnoge poteškoće u kojima se nalazimo. Radićemo u skladu i sklopu Ustava IZ Srbije i pravnih akata”, kazao je ef. Halitović.

Upitan kako komentariše nedavno objavljenu informaciju od strane Muhameda Jusufspahića, predsednika Vrhovnog sabora IZS, da je za novog reisa izabran Nedžmedin Saćipi iz Bujanovca, Halitović je rekao da je to bilo „neko proglašenje” bez ikakvih izbora.

„Znamo da ozbiljne institucije i ustanove imaju svoje pravne akte i statute po kojima rade. Ovi izbori trajali su devet meseci da bi došli do završnih izbora, odnosno izbora svih organa a potpom i reisu-l-ulemu i njegovog zamenika, tako da to proglašenje nema pravnu težinu”, kazao je Halitović.

On je naglasio da je njegov zadatak da IZS konačno profunkcioniše kao pravna ustanova i zajednica koja poštuje svoje pravne akte.

Što se tiče ujedinjenja islamskih zajednica (IZS i IZuS) Halitović je istakao da se u poslednjih pet godina, koliko je u Mešihatu IZ Sandžaka, aktivno radi na zbližavanju i pomirenju muslimana.

RINA

„Mnogo koraka smo uradili, nadamo se da ćemo uskoro imati i neke vidljivije i opipljivije rezultate po tom pitanju.”

Novoizabrani reisu-l-ulema Halitović je naglasio da IZS traži da Republika Srbija i njene institucije, ministarstvo pravde i kancelarija za vere poštuje pravna akta IZ i da ne postupa po „nekom nagovoru”, već da ima uvid u ono što se radi transparentno.

„Mi ćemo apelovati i tražiti da se po tome postupa i taj zahtev ćemo odmah uputiti ministarstvima”, zaključio je Halitović.

Inače, od 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

RINA

Novoizabrani reisu-l-ulema Senad ef. Halitović, rođen je 1979. u Novom Pazaru, školovao se u Jemenu, nakon čega se vraća u Srbiju gde je u Islamskoj zajednici od 2006. godine obavljao funkcije imama (teologa) i profesora islamskih predmeta. Prvi put je za muftiju sandžačkog i predsednika sandžačkog Mešihata izabran 2019. godine. Pre toga dugi niz godina bavio se humanitarnim radom. Govori tačno arapski jezik. Oženjen je i otac je četvoro dece.

(Pančevac/RINA)

PANČEVO, TO JE KAD SE VRATIŠ U SVOJE SRCE JEDNOG DANA Ovo je tekst EKO REP AZBUKE Vasinih učenika koji je osvojio nagradu Ekoopština! VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.