DR DUŠAN STOJIĆ: Sv imamo onkogeni gen koji bar 800 puta u toku dana pokušava da nam napravi štetu i pošto ga odbacimo, on će nas ponovo napasti sutradan

12:44

15.11.2023

Podeli vest:

pexels
Dr Dušan Stojić, specijalista hirurg onkolog, godinama je radio u Opštoj bolnici u Pančevu, a sada u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Pančevac” obavlja opšte i ultrazvučne preglede dojke.
Najčešća maligna promena u celoj humanoj populaciji, a i najčešći zloćudni tumor koji pogađa žene jeste rak dojke. U malom procentu se može pojaviti i kod muškaraca, ali tek u kasnijim godinama, devetoj ili desetoj deceniji života. Rano otkrivanje, u nultom ili prvom stadijumu bolesti, jednako je izlečenju jer se problem hirurški odmah rešava, pa je procenat izlečenja onda od 96 do 98 odsto.
Bitno je raditi i samopreglede, ali mnoge žene misle da to ne znaju da rade kako treba. Međutim, često je irelevantno da li se samopregled radi pravilno ili ne, jer poenta je u tome da se uoči promena koja ranije nije postojala. A onda bi trebalo da se obavi ultrazvučni ili mamografski pregled. Uzrok često mogu da budu i promene dobroćudne prirode, kao što su fibroadenomi, ali i zloćudni tumori. Ponekad je potrebno uraditi i magnetnu rezonancu radi preciznije kliničke slike. Razmatra se i kompletna lična i porodična anamneza pošto u nekim porodicama postoji sklonost ka ovoj bolesti. Beleže se podaci o tome da li su se sa ženske strane porodičnog stabla, na primer kod bake, sestre, majke, takođe pojavljivali slučajevi raka dojke.
U zavisnosti od različitih istraživanja koja su rađena, ali po nekim najnovijim studijama, izlečenjem se smatra preživljavanje od pet godina. Ako se od otkrivanja i tretmana operativno-hemio ili zračnom terapijom bolest ne vrati, to jest ako se ne pojavi relaps, smatra se da je pacijentkinja izlečena.
Kao metod otkrivanja karcinoma dojke u poslednje vreme i kod nas postoji BRCA test, koji otkriva promene na BRCA1 i BRCA2 genima. O tome se više govori zahvaljujući i napisima o Andželini Džoli. U trenutku kada je ona uradila taj test postojala je šansa od 87 odsto da u naredne dve godine oboli od karcinoma. Preventivno su joj tada uklonjene obe dojke i tako je šanse da oboli sa 87 smanjila na dva odsto. Kada su o tome Amerikanci počeli da pišu još pre dvadeset pet godina, delovalo je suludo da se nekome od, na primer, 25 godina uklone dojke i ugrade implantati, ali se to ipak pokazalo „učinkovitim”. Kod nas je ovaj test moguće uraditi na Institutu za onkologiju i radiologiju po ceni od oko 700 evra. Ali razlog da se on sprovede postoji ako je više ženskih srodnika obolelo od ove bolesti, a ne samo jedan. Svako od nas, u stvari, ima onkogeni gen u organizmu koji bar oko 800 puta u toku dana pokušava da nam napravi štetu i pošto ga odbacimo, on će ponovo izvršiti napad sutradan. Ali faktori, od kojih su neki i stres ili pad imuniteta, mogu da utiču da i pobedi.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.