NOVA PRAVILA U FUDBALU Video-tehnologija će biti nadležna za žute kartone, prekršaje u opasnoj zoni i kornere

15:10

29.11.2023

Podeli vest:

Freepik

Međunarodni odbor za određivanje fudbalskih pravila (IFAB) razmatra da proširi nadležnosti arbitara iz VAR sobe.

Ovu informaciju prenose mediji širom Evrope, koji navode da se u Londonu već danima i nedeljama sastanči i dogovovara nekoliko novih revolucionarnih pravila u fudbalu.

Spekuliše se da bi video-tehnologija ubuduće mogla da bude nadležna i za žute kartone, prekršaje u opasnoj zoni, kornere…

Razmatra se i odluka da glavni arbitar posle svakog poziva iz VAR sobe štopuje vreme. U praksi to znači da bi se kopirao sistem koji postiji u NFL ligi američkog fudbala.

Pored pravila oko VAR tehnologije, uvelo bi se i privremeno isključenje za igrače! Ono bi se primenjivalo, ne zbog grubog starta, već zbog „nepristojnog ponašanja prema sudijama, a sve u cilju povećanja poštovanja prema deliocima pravde“.

Prema ovom predlogu, tokom utakmice sudiji bi mogli da se obraćaju jedino kapiteni ekipa, i to sa dužnim poštovanjem. Svi ostali rizikuju da budu isključeni.

Uveliko se radi i na tome da gledaoci na stadionu i kraj malih ekrana u prenosu imaju mogućnost da čuju razgovor glavnog sudije sa onima u VAR sobi tokom spornih situacija.

Veliku pažnju privlači problem oko neujednačenog kriterijuma kod igranja rukom u šesnaestercu. Razmatra se da se pravila u ovom segmentu dodatno pojasne, kako bi se što više smanjilo slobodno sudijsko opredeljenje.

(Pančevac/Kurir)

NEDIMOVIĆ U BELOJ CRKVI Posetio Fudbalski klub BAK! Najavio donaciju i za ženski fudbalski klub

SRBIJA ĆE IGRATI EP U FUDBALU POSLE 24 GODINE Orlovi na domaćem terenu odigrali remi sa Bugarskom za put u Nemačku! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.