RAZOTKRIVANJE MITOVA O PODGREVANJU HRANE U MIKROTALASNOJ Evo da li hrana zaista gubi hranljive sastojke

13:33

07.12.2023

Podeli vest:

MIkrotalasna pećnica
PIxabay

Uvođenjem mikrotalasnih pećnica u kuhinje naših domova mnogi su postali zabrinuti zbog navodnih opasnosti i kvaliteta hrane nakon podgrevanja. Međutim, istina je da postoji niz faktora koji utiču na to koje namirnice se mogu podgrevati, kako i koliko često. U ovom tekstu razmotrićemo nekoliko ključnih aspekata podgrevanja hrane u mikrotalasnoj pećnici.

Gubitak nutrijenata

Mit: Mikrotalasna pećnica uništava hranjive sastojke.
Stvarnost: Svaka metoda kuvanja može dovesti do gubitka određenih nutrijenata. Međutim, mikrotalasna pećnica je često efikasnija u očuvanju hranljivih sastojaka jer smanjuje vreme kuvanja.

Rizik od pojave bakterija

Mit: Podgrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici može dovesti do nejednakog zagrevanja i povećati rizik od bakterija.
Stvarnost: Pravilno postavljena mikrotalasna pećnica može osigurati ravnomerno zagrevanje hrane. Važno je koristiti odgovarajuće posude i povremeno promešati hranu tokom procesa podgrevanja kako bi se osigurala jednaka temperatura.

Razgradnja molekula

Mit: Mikrotalasna pećnica razgrađuje molekule hrane, čineći je manje hranljivom.
Stvarnost: Mikrotalasna pećnica koristi mikrotalasno zračenje koje generiše toplotu putem vibracija molekula u hrani. Ovaj proces obično ne razgrađuje molekule hrane na način koji bi značajno smanjio njihovu hranjivu vrednost.

Namirnice koje se ne preporučuju za podgrevanje

Iako mnoge namirnice mogu sigurno proći kroz proces podgrevanja u mikrotalasnoj pećnici, postoje neke koje se ne preporučuju. Na primer, namirnice s visokim procentom masnoća i šećera mogu postati neugodne ili nepravilno zagrejane, čili paprike svojim isparenjima mogu iritirati vaša pluća, nos, oči ili grlo, a zagrejan paradajz sos može eksplodirati i naneti vam opekotine ili fleke po odeći i kuhinji.

Pravilan postupak podgrevanja

Ključno je pridržavati se preporuka za svaku vrstu hrane. Neki saveti uključuju korišćenje poklopca kako bi se zadržala vlaga, izbegavanje metalnih posuda i pažljivo mešanje hrane tokom podgrevanja.

Mikrotalasna pećnica može biti koristan kuhinjski uređaj ako se koristi ispravno. Pravilna priprema i odabir odgovarajućih posuda ključni su za očuvanje kvaliteta i sigurnosti hrane.

(Pančevac)

MAGIJA PRAZNIČNIH MEDENJAKA Evo kako da napravite omiljeni klasik među biskvitima i obradujete najmilije RECEPT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.