POLJOPRIVREDNICIMA NOVAC OSTAJE U DŽEPU Plaćanje odvodnjavanja odlazi u istoriju

15:15

19.12.2023

Podeli vest:

Odvodnjavanje
PIxabay

Naknada za odvodnjavanje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima (RPG) ove godine biće umanjena za 50 odsto, a od 2024. godine zemljoradnici će biti oslobođeni ovog plaćanja.

Odluka je stupila na snagu 4. novembra posle izmena i dopuna Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara i neće uticati na rad Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) „Vode Vojvodine”, čija je delatnost upravljanje vodama.

Naknada je poljoprivrednike u proseku koštala oko 890 dinara po hektaru, a suma zavisi od veličine i broja parcela i od kvaliteta – vrste poljoprivrednog zemljišta.

– Iznos se određuje na osnovu utvrđenih cena iz Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara – rečeno je „Dnevniku” u JVP „Vode Vojvodine” i navedeno da su naknade za odvodnjavanje javni prihod Pokrajinskog budžetskog fonda za vode, a ne „Voda Vojvodine”. Vlada AP Vojvodine usvaja godišnji program poslovanja preduzeća, kojim se detaljno određena sredstva od naknada za odvodnjavanje za finansiranje radova u vodoprivredi. Poslednjim izmenama i dopunama pokrajinske skupštinske odluke o budžetu APV za 2023. godinu, prihodi od ovih naknada planirani su u iznosu od 1,4 milijarde dinara. Pokrajinskom skupštinskom odlukom za 2024. godinu opredeljen je novac i za rad JVP „Vode Vojvodine”, pa javno preduzeće neće biti uskraćeno za novac potreban za održavanje voda na području Pokrajine.

Navodnjavaće se još 32.000 hektara

„Vode Vojvodine”, između ostalih radova, trenutno je uposleno na prenameni kanalske mreže za odvodnjavanja u dvonamenski sistem na području opštine Ruma na sistemu Dobrodol-Međeš, koji podrazumevaju čišćenje, izmuljavanje i iskop kanala i zamenu dotrajalih objekata – ustava, propusta i mostova. Kada se završi celokupan posao, navodnjavaće se dodatnih 32.000 hektara. Očekuje se da radovi budu gotovi početkom naredne godine.

U JVP „Vode Vojvodine” ističu da se najveći deo tog novca ulaže za redovno održavanje i funkcionisanje sistema za odvodnjavanje, odnosno za odvođenje suvišnih voda sa područja Vojvodine.

– Osim za održavanje sistema za odvodnjavanje, sredstva se koriste i za odbranu od poplava, za regulaciono-sanacione radove na vodotocima, za održavanje i funkcionisanje Hidrosistema DTD. Deo novca namenjen je i za regionalne hidrosisteme i male brane, kao i za održavanje i rekonstrukciju zaštitnih šuma u vodoprivredi. Takođe, novac od naknada ulaže se i za izradu različitih studija, projekata, međunarodnu saradnju, havarijska zagađenja, troškove eksproprijacije za potrebe i izgradnje vodnih objekata na teritoriji APV – rekli su u JVP „Vode Vojvodine”.

(Pančevac/Dnevnik.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.