STIŽE ZAHLAĐENJE: Evo gde će biti snega u Srbiji, objavljena vremenska prognoza do kraja godine

18:42

20.12.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Danas i sutra malo hladnije, zatim nekoliko dana veoma vetrovito uz nalete padavina. Sneg povremeno samo preko 800 metara nadmorske visine. Pred sam kraj ove i početkom naredne godine stoji određena najava moguće izmene sinoptike, dok dugoročni parametri i dalje podržavaju znatno jaču zimu u januaru.

U četvrtak postepeno povećanje oblačnosti ali će i dalje preovlađivati suvo vreme. Vetar u okretanju na umeren do jak, uveče na udare i vrlo jak do olujan južni i jugozapadni. Više oblaka u drugom delu dana. Dnevni maksimum od +5 do +9 stepeni Celzijusa.

Od petka do ponedeljka na vreme kod nas će svojom periferijom uticati jak ciklonalni sistem čiji će se centar preko Skandinavije premeštati ka zapadu u jugu Rusije. Ovim predelima Evrope on donosi pravu zimsku oluju uz orkanske udare vetra, kišu,sneg i ledenu kišu. Kako će se njegov uticaj kod nas osetiti samo ograničeno, vreme će biti loše ali ni blizu kao nad tim delom Evrope.

U petak veoma vetrovito uz nalete kiše, dok će preko 800mvn biti susnežice i snega. Duvaće jak i vrlo jak, na udare i olujan prvo zapadni, a iza fronta severozapadni vetar. Maksimum i dalje iznad proseka, uglavnom od oko +4 na severu do oko +10 na jugu regiona ali će zbog vetra delovati da je znatno hladnije. U subotu takođe vetrovito uz nelete padavina i to uglavnom nad sevrnim i istočnim delovima regiona, sneg opet preko 800mnv. Duvaće umeren i jak zapadni vetar koji će krajem dana polako slabiti. Temperature bez bitne promene u odnosu na subotu.

Sa ovakvom sinoptikom doček božića po gregorijanskom kalendaru može biti praćen snegom samo na planinama i to posebno središnje i istočne BiH, severne Crne Gore, južne, jugozapadne, jugoistočne i istočne Srbije. U nizijama bez šansi za sneg.

Početkom sledeće nedelje uz jačanje anticiklona smirivanje atmosfere uz pretežno suvo i relativno toplo vreme. Jutra maglovita uz slab mraz, a tokom dana maksimumi uglavnom do +5 do +11 stepeni Celzijusa.

Promena sinoptike se na determinističkim modelima koji i dalje jako variraju počinje nazirati oko 29.12. i taj trend u ovom momentu podržavaju u dugoročne projekcije srednjeročnih modela.

Generalno za januar stoji signal za znatno više prave zime u odnosu na decembar i to bi se uklapalo u dugoročnu prognozu. Ipak, kako su to samo opšti parametri treba sačekati i videti u kom smeru će se za nekih desetak dana kretati sinoptika.

Pred nama je od petka do ponedeljka samo mali deo uticaja jakog, zimskog, ciklona koji će zahvatiti severnu Evropu, a zatim sledi smirivanje atmosfere uz suvo i relativno toplo vreme.

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NOVU GODINU I BOŽIĆ: Meteorolog Todorović otkriva hoće li biti snega za praznike

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.