NEMA VIŠE SOCIJALE, NEZAPOSLENI MORAJU DA PRIHVATE POSAO Evo šta sve čeka građane u Nemačkoj

09:54

10.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Nezaposleni građani koji odbiju posao u Nemačkoj više neće dobijati pomoć u obliku građanske naknade do dva meseca, najavio je nemački ministar rada Hubertus Hajl.

Savezna vlada Nemačke želi da ukine novčanu naknadu od 563 evra mesečno do dva meseca za ljude koji odbiju „razumne poslove“. Nemački ministar rada Hubertus Hejl očekuje da će najmanje 150.000 primalaca pomoći biti pogođeno, izveštava nemački list Bild.

Na pitanje lista šta će se dešavati nakon isteka dva meseca, odnosno može li se nekome ko odbije da radi ponovo ukinuta ova beneficija, list piše da može.

„Potrebna je nova ponuda za posao za dalje smanjenje“, rekla je portparolka Hajla.

Prema nacrtu zakona Federalnog ministarstva za rad i socijalna pitanja, primaocima beneficija koji ne žele da rade može se potpuno ukinuti pomoć na dva meseca ako odbiju razuman rad, čak i u slučaju ponovljenog slučaja, saznaje Bild.

Ako primalac ove beneficije ponovo „namerno odbije“ ponudu za posao nakon što je beneficija poništena i u ovom trenutku je ispunjen uslov relevantne prethodne povrede dužnosti u periodu od godinu dana, može se utvrditi i primeniti novi ciklus oduzimanja pomoći, navodi se iz Ministarstva.

Kako se navodi, treba napomenuti da „povlačenje beneficija stupa na snagu tek u mesecu nakon utvrđivanja konkretnog odbijanja rada“.

Stoga, u praksi, čak i oni koji nisu voljni da rade često će imati periode dobijanja punog iznosa beneficije.

Mere štednje

Očekuje se da će ta uredba doneti uštedu od oko 170 miliona evra godišnje – i to 150 miliona za saveznu vladu i 20 miliona za opštine. Pritom ne bi trebalo da bude ukinuta pomoć koja se daje za stanovanje i grejanje, piše Dojče Vele.

Kako navode, pored toga, ukida se i tzv. bonus na socijalnu pomoć od 75 evra mesečno koji je uveden za dalje usavršavanje nezaposlenih, ali onog koje nema za cilj sticanje stručne diplome. Očekuje se da će to doneti dodatnu uštedu od sto miliona evra. Obuka koja ima za cilj sticanje stručne diplome i dalje će se podržavati sa 150 evra mesečno.

„Semaforska vlada” je u ponedeljak i zvanično odlučila o merama štednje.

Bundestag bi trebalo da potvrdi saglasnost do početka februara, kada bi trebalo da stupa na snagu.

Te mere štednje su neophodne jer, prema ranijoj presudi Saveznog ustavnog suda, vlada mora da nadoknadi finansijski nedostatak od oko 30 milijardi evra u osnovnom budžetu, kao i u Fondu za klimu i transformaciju, navodi DV.

Uprkos protestima, ukidaju se subvencije za dizel poljoprivrednicima
Od maja će tako biti povećane takse na avionske karte. U zavisnosti od krajnje destinacije putovanja, ona bi trebalo da poraste za gotovo petinu – na 15,53 do 70,83 evra po putniku.

Taksa na karte naplaćivaće se svim putnicima koji poleću sa nemačkih aerodroma. Doplatu će morati da plate avio-kompanije, ali one će to moći da prebace na teret putnika. Na osnovu toga vlada u Berlinu ove godine očekuje dodatni prihod od oko 400 miliona evra.

Vlada je takođe ostala i pri odluci o veoma kontroverznom smanjenju subvencija u oblasti agrara – i to uprkos protestima poljoprivrednika. Reč je postepenom ukidanje poreskih olakšica za dizel.

„To je poseban doprinos smanjenju subvencija koje štete klimi“, navodi se u Nacrtu vlade. Poljoprivrednici su do sada mogli da dobiju delimičan povrat poreza na energiju za dizel, uz nadoknadu od 21,48 centi po litru, navodi ovaj list.

Podsetimo, ovo je izazvalo takozvanu „nedelju besa“ prilikom koje poljoprivrednici, ali i ostali privrednici, na uličnim protestima pokušavaju da se dignu glas i izbore protiv planiranih (a sada delimično povučenih) rezova u poljoprivrednom sektoru.

(Pančevac/Dnevnik/Telegraf)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.