OVA ODREDBA SE NE POŠTUJE Elektronske cigarete su zakonom zabranjene i u kancelarijama

12:58

26.02.2024

Podeli vest:

grav-3rhZlxe9D4g-unsplash

Mnogi korisnici elektronskih cigarete puše u zatvorenom prostoru, iako to nekima smeta!
Stupanjem na snagu izmena Zakona o duvanu od novembra 2023. elektronske cigarete su praktično izjednačene s klasičnim te se zabrana pušenja u zatvorenim radnim i javnim prostorima, kao i u javnom prevozu, odnosi i na njih.
Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, upotreba duvanskih proizvoda je zabranjena u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu. Istim zakonom je definisano da su duvanski proizvodi namenjeni pušenju cigare, cigarete, cigarilosi, rezani duvan za uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule, „bidis”, „kreteks”, „stiks” i ostali duvanski proizvodi namenjeni pušenju u skladu sa zakonom kojim se uređuje proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda.

Navodi se da su ostali duvanski proizvodi, između ostalog, i „duvanski proizvod koji se koristi za inhaliranje pare (aerosola) putem elektronskog uređaja za zagrevanje, duvanskog odnosno biljnog proizvoda, sačinjen tako da se prilikom upotrebe zagreva, ali ne sagoreva”, kao i duvan za oralnu upotrebu (snus), a tu su i srodni proizvodi koji u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima, i to: tečnost za punjenje elektronskih cigareta, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu.
Zakon predviđa i kazne od 5.000 dinara za one koji puše u bilo kojem zatvorenom prostoru, kao i u javnom prostoru u kome je pušenje zabranjeno, te ako puše u javnom prevozu, kao i u bilo kojem zatvorenom javnom prostoru koji služi kao čekaonica, odnosno stanica za dolazak i odlazak putnika u javnom prevozu.

(Pančevac)

ŽIVIM U VOJLOVICI I KOMŠIJA DRŽI SVINJAC: Ovo su pravila za držanje stoke na teritoriji Pančeva

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.