OTAC DEČAKA KOJI JE POČINIO ZLOČIN U RIBNIKARU IZNEO ODBRANU

Roditelji ubijene dece prisustvovali suđenju.

19:57

29.02.2024

Podeli vest:

Foto: pexels.com

Iznošenjem odbrane roditelja dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba, danas je nastavljen krivični postupak protiv oca V. Kecmanovića, kojim je obuhvaćena i majka M. Kecmanović, kao i vlasnik i instruktor streljane.

Viši sud prihvatio da porodice ubijene dece dobiju status oštećenih i prisustvuju ročištu. Najpre su izneti dokazni predlozi punomoćnika oštećenih, pa je svoju odbranu izneo otac dečaka V. Kecmanović. Viši sud je, pre iznošenja odbrane u nastavku krivičnog postupka protiv porodice Kecmanović, prihvatio zahtev Višeg javnog tužilaštva da porodice ubijene dece više nemaju status svedoka, već status oštećenih, kako bi im se omogućilo da mogu iz sudnice da prate iznošenje odbrane porodice Kecmanović, javila je reporterka RTS-a. Nakon kraće pauze, roditelji su ušli u sudnicu i ročište je nastavljeno.

Najpre su punomoćnici oštećenih obrazlagali imovinskopravni zahtev i dokazne predloge.

Potom je otac dečaka Vladimir Kecmanović izneo odbranu.

Kecmanović od početka suđenja negira krivicu za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje se tereti, prenosi Tanjug.

Advokati porodice Kecmanović, Irina i Borivoje Borović, kako izveštava reporterka RTS-a, kazali su da je nastavljeno suđenje iznošenjem odbrane prvookrivljenog V. Kecmanovića, posle čega su usledila pitanja tužilaštva i to je jedino što mogu da kažu budući da je ovaj slučaj zatvoren za javnost.

Na pitanje da li su ponovili zahtev da suđenje bude javno, rekli su da insistiraju na tome, jer se vodi i parnični postupak koji je javan. Advokati porodice Kecmanović smatraju da je od opšteg značaja da ovaj proces bude otvoren za javnost.

Punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin novinarima je ispred Palate pravde rekla da su oštećeni i punomoćnici oštećenih “jedva dočekali ovaj trenutak” i da sve ide svojim tokom, da su zadovoljni, kao i da je u toku jedna važna dokazna radnja, prenosi Tanjug.

Suđenje se nastavlja sutra a nakon pitanja tužilaštva, Kecmanovića će ispitivati i oštećeni.

Inače, suđenje se, odlukom suda, odvija bez prisustva javnosti, zbog zaštite interesa maloletnika.

Za danas i sutra je predviđeno da otac i majka dečaka K. K. iznesu svoju odbranu, a tužilaštvo, branioci, oštećeni i sud da postavljaju pitanja.

Inače, Nikola Uskoković, jedan od dvojice tužilaca koji je do sada zastupao optužnicu, vraćen je u osnovno tužilaštvo jer je bio upućen na rad u VJT, a procedura izbora u ovo tužilaštvo još nije okončana.

Zato će prvi put jednu optužnicu pred sudom zastupati i glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović, koji je bio prisutan u sudnici od samog početka suđenja. Takođe će postavljati pitanja okrivljenima, potvrđeno je Tanjugu.

Otac dečaka K. K. optužen je da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Dečak K. K., koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na učenike i čuvara škole iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja. Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

(Pančevac/RTS)

PROTIV KECMANOVIĆA PODNETE JOŠ DVE TUŽBE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.