ODOBREN PRVI LEK ZA MASNU JETRU

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek Madrigal farmaceutikalsa za lečenje bolesti masne jetre, poznate kao nealkoholni steatohepatitis (NASH)

12:00

15.03.2024

Podeli vest:

pexels-anna-shvets

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek Madrigal farmaceutikalsa za lečenje bolesti masne jetre, poznate kao nealkoholni steatohepatitis (NASH).

To je prvi tretman koji je dobio odobrenje za tretiranje tog stanja, a to američkoj kompaniji otvara priliku vrednu više milijardi dolara.

NASH, koji je nedavno preimenovan u steatohepatitis povezan s metaboličkom disfunkcijom (MASH), pogađa oko 1.5 miliona ljudi samo u SAD, prema procenama te firme, ali do sada nije bilo leka. Masna jetra može dovesti do ciroze, a onda je potrebna transplantacija.

Madrigalov oralni lek biće dostupan pod robnom markom Rezdiffra od aprila, najavio je izvršni direktor Bil Sibold. Firma je odredila cenu leka po godišnjoj veleprodajnoj ceni od 47.400 dolara. Analitičarka Evercore ISI Liza Bayko procenjuje da će godišnja prodaja Rezdiffra premašiti 5 milijardi dolara.

U Srbiji, od masne jetre boluje veliki broj ljudi, ali mnogi odmahuju rukom na dijagnozu, ne shvatajući daloše funkcionisanje jetre može dovesti do mnogih ozbiljnih bolesti, između ostalih ciroze jetre, pa i raka.

Madrigalov lek odobren je za pacijente koji imaju NASH s fibrozom ili ožiljcima koji su napredovali do stepena 2 ili 3 po težini, objavila je kompanija. Uzrok NASH-a nije u potpunosti razjašnjen.

Uzroci, simptomi

Masna jetra uglavnom se javlja kod alkoholičara razlog je prekomerna konzumacija alkohola. Međutim, masna jetra sve češće se dijagnostikuje i kod onih koji ne konzumiraju alkohol ili ga uzimaju u malim količinama. U tim slučajevima nastaje nealkoholna masna jetra tj. nealkoholni steatohepatitis.

Do razvoja nealkoholne masne jetre može dovesti gojaznost, dijabetes, izloženost nekim hemijskim agensima, upotreba lekova, pothranjenost, kao i različiti poremećaji metabolizma masti stečenih ili urođenih.

Najgora stvar u ovoj simptomatskoj bolesti jeste u tome što u početku ne daje nikakve simptome. Period bez simptoma može potrajati i godinama, a onda se iznenada razviti u cirozu, kada je neophodna transplantacija.

Odobrenje FDA označava tačku preokreta za pacijente, posle niza neuspeha u posljednjoj decenijii, rekla je Loren Stil, izvršna direktorka organizacije za zastupanje pacijenata American Liver Foundation, dodavši kako će to odobrenje „otvoriti vrata za više terapeutskih lekova, koji su očajnički potrebni.“

U međuvremenu, i druge farmaceutske kompanije, kao što su Akero Terapeutiks, 89bio, Viking Terapeutiks i Sagimet Biosajensiz sprovode ispitivanja svojih lekova za tu bolest, koja su u srednjoj i kasnoj fazi.

(Pančevac/Dnevnik)

USVOJEN ZAKLJUČAK O ISPLATI PENZIJA bivšim radnicima iz privatizovanih preduzeća

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.