MENJA RADNIKE, SUŠI I ZALEĐENE ŠLJIVE Neverovatan izum Čačana, napravili automatizovanu sušaru
Čačak – Prodaja voća u sušenom umesto u svežem stanju način da je da voćari zaokruže proces prozvidnje i više zarade, a uz novi izum čačanskog preduzetnika Milivoja Trufunovića i njegovih saradnika, sada će im to biti još lakše. Oni su osmislili i u rad pustili najmoderniju sušaru u Srbiji, a proizvođači šljive iz sela kod Osečine več započeli sušenje zamrznute šljive na ovaj način.
– Napravljena je potpuno automatizovana sušara koja omogućava odličan kvalitet suve šljive, zatim smanjenje ljudskog rada tri do četiri puta u odnosu na ranije sušare – kažu za RINU ispred kompanije Processing iz Čačka.
Novom tehnologijom stvaraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje i asortimana sušenog voća, ali i svežeg.
– Pustili smo u rad sušaru kako bi je proverili, ona je predviđena ne samo za sušenje sveže, već i zaleđene šljive , zadržavajući prkolasan kvalitet. Benefite svakako imaju veći proizvođači odnosno prerađivači voća koji imaju problem sa nedostatkom radne snage i kojima će ova šušara itekako olakšati proizvodnju, dodaju u čačanskoj kompaniji.
Inače, u ovoj čačanskoj kompaniji više od tri decenije proizivode se sušare za voćare iz čitave Srbije,ali i regiona.
– Nedavno je nekoliko sušara postavljeno u Makedoniji i pokazale su se kao pun poslovni pogodak. Ovog vikenda slične će biti i u opštini Ljig jer oni koji su na vreme pronašli način kako da dodaju vrednost svome proizvodu, žele da budu spremni za predstojeći sezonu, dodaju iz ove čačanske kompanije, zaključuju.
(Pančevac/RINA)
IZVOZ SUVE ŠLJIVE ŠANSA ZA SRPSKE VOĆARE Cena mnogo veća nego za sveže plodove