Teku radovi i u vinogradima, što važi i za jednog od najpriznatijih proizvođača grožđa i vina u okolini – Srbu Ćojbašića iz Dolova.
On je ovih dana veoma aktivan na svom posedu od oko 70 ari, na kojem ima više vrsta, kao što su kaberne sovinjon, sovinjon blan, frankovka i druge, a i njemu, kao i ratarima, muke zadaju poljski glodari.
– Već sam prskao zasade „plavim uljem”, a sada povijamo lastare na noseće žice, koje treba dotegnuti. U poslednje vreme ima mnogo miševa, koji prave rupe oko čokota i mogu da unište koren. Stoga u svaku rupu stavljam otrov i onda je zatvorim, kako ne bi ptice stradale. Kasnije, kad proveravam, ako štetočine nisu eliminisane, ponovim postupak. Kada je reč o vinu, pretačemo ga drugi put, a važno je da bude dobro zatvoreno u ambalaži, kako ne bi došlo u kontakt s vazduhom. Pored jednog i drugog sovinjona, imam roze od hamburga i belu tamjaniku, koja je sada najpopularnija. Što se tiče ulaganja, sve je poskupelo, tako da je teško i uz naše niske prodajne cene izdržati konkurenciju velikih uvoznika – navodi Ćojbašić.
(Pančevac)