POKRETAČ ZEMLJE I PRIVREDE Otvoren 48. Sajam građevinarstva

Transparentne procedure i ubrzavanje izdavanja dozvola uslovi su za predvidljivo poslovanje, što je jedan od najvažnijih preduslova za strane investicije.

17:09

22.04.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

U Beogradu je otvoren 48. Međunarodni sajam građevinarstva. Otvarajući ga, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, rekao je da su „kranovi simbol izgradnje zemlje, a po Beogradu i širom Srbije ima ih na svakom
koraku”.

Dodao je da se „svaki dinar koji se uloži u izgradnju multiplikuje trostruko u BDP-u zemlje, što znači da je građevinarstvo nezaobilazan faktor u razvoju zemlje”.

Pod sloganom „Od vizije do ostvarenja”, 48. Međunarodni sajam građevinarstva, održava se na Beogradskom sajmu od 22. do 25. aprila.

Misija mu je da bude ključna platforma za susret stručnjaka, kompanija i entuzijasta građevinske industrije, da predstavi najnovije trendove, tehnologije i projekte u ovoj oblasti, da omogući prilike za poslovno umrežavanje i sklapanje poslovnih dogovora, razmenu znanja i iskustava koja će oblikovati budućnost građevinske industrije.

Na sajmu se predstavlja preko 500 izlagača, a među njima i oni iz Australije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Crne Gore, Kine, Poljske, Azerbejdžana, Indije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije, Španije, Holandije i Turske.

Izlagački program pokriva sve ključne segmente građevinske industrije.

– najnovije tehnologije u građevinarstvu (tehnološke inovacije u oblasti građevinske mehanizacije, alata i opreme), inovativne materijale (beton, čelik, drvo, plastiku i kompozitne materijale, s fokusom na ekološki prihvatljive materijale i održive građevinske prakse), energetsku efikasnost i održivost (proizvodi i tehnologije koji doprinose energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija CO2 i očuvanju resursa, što uključuje solarnu energiju, geotermalne sisteme, izolaciju, kao i pametne sisteme
upravljanja energijom).

Kako je Vesić rekao, manifestacija okuplja sve koji su uključeni u planiranje, projektovanje i izgradnju – arhitekte, projektante, investitore, predstavnike industrijskog i komercijalnog sektora, građevinske zanatlije, proizvođače građevinskog materijala… Objasnio je:

– Građevinarstvo, a pogotovo njegov inovativni deo, pokretačka su snaga privrede. Prošle godine smo doneli izmene i dopune u Zakonu o planiranju i izgradnji, a mere predviđene tim zakonom već uveliko daju rezultate. Transparentne procedure i ubrzavanje izdavanja dozvola uslovi su za predvidljivo poslovanje, što je jedan od najvažnijih preduslova za strane investicije. Po donošenju ovih mera, u trećem
kvartalu 2023, vrednost izvedenih radova porasla je za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Poseban doprinos u ovom kontekstu daje EXPO 27, jer će se od ukupnog investicionog budžeta od oko 18 milijardi evra, na EXPO 27 odnositi oko 2,5 milijardi. Ne treba zaboraviti ni najveći investicioni projekat – beogradski metro – čija realizacija predstoji u bliskoj budućnosti. Sve to je razlog da se doprinosu koji građevinarstvo daje razvoju zemlje, njene privrede i BDP-
a, trajno ukazuje naročita počast.

Cena pojedinačne ulaznice tokom trajanja sajma je 500 dinara, dok je za grupne posete 300 dinara. Ulaznice za đake i studente staje 200 dinara uz đačku knjižicu i indeks.

(Pančevac / Siniša Trajković)

ODRŽAN MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI”: Odgovor na pitanje kuda dalje

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM: U Novi Sad stiže IMT, kao i mnogi evropski i svetski brendovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.