VUČIĆ NA SAMITU U KOTORU: Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo

09:31

16.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“, održava se danas u Kotoru, a njemu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na panelu i imati niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Predsednik Vučić obratio se prisutnima uoči početka samita.

Vučić je rekao da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je kazao da teškim reformamam možemo da se približimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

– Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo – rekao je on i napomenuo da tu ima „ne lakih zadataka“.

O rezoluciji o Srebrenici

Na pitanje „kakva je poruka Crnoj Gori za rezoluciju“ Vučić je rekao:

– Nemam nikakvu poruku, to je njihova stvar. Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo. Ja imam jedno pitanje, na koje niko nema odgovor, a to je – kakav je smisao toga dana, kakv je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je, pošto je individualna krivica već određena presudama. Ne pominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tim u budućnosti.

Vučić će učestvovati na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o „zelenim koridorima“, odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

 

(Pančevac/Novosti)

UHAPŠEN MUŠKARAC ZBOG PRETNJI VUČIĆU Određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati

VUČIĆ U RUSKOM DOMU O REVIZIJI ISTORIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.