Dr Stefanović: Izbegavajte teške kupovine i uzbrdicu

To možda naivno zvuči, ali kada nosite teško u rukama, krv ide u ruke, napravi se relativna ishemija, može da se napravi neke neželjeni koronarni događaj.

14:54

09.06.2024

Podeli vest:

pexels

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetuje hronične bolesnike kako da se ponašaju kada je napolju ekstremno toplo i šta ne bi trebalo da rade. Iz Hitne pomoći saveti kako se ponašati u ekstremnim situacijama, odnosno tokom toplotnog talasa.

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je za RTS da uvek treba da se ponašamo umereno.

Kada su ekstremne situacije svi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti, naročito kardiovaskularnih bolesti, treba da izbegavaju napore i „teške kupovine“.

„To možda naivno zvuči, ali kada nosite teško u rukama, krv ide u ruke, napravi se relativna ishemija, može da se napravi neke neželjeni koronarni događaj. Dakle, ne nositi ništa teško, pokušajte da izbegnete uzbrdice, naročito kada je vlaga i kada je jako toplo, jer i tada srce radi pod povećanim naporom“, rekla je dr Stefanović.

Bilo bi pametno da jednu stanicu pređete autobusom pa da se spustite do kuće – što je, kako kaže, doktorka Stefanović, realan savet za takve pacijente.

Što se tiče hrane, ona bi trebalo da bude što laganija, A ako se znojite, to treba nadoknaditi, neće biti neočekivano da vam pritisak padne, napominje doktorka.

„Treba da razgovarate sa svojim izabranim lekarom, možda i pre toplotnog talasa, kako da se ponašate i koji lek možete da smanjite“, zaključila je doktorka Stefanović.

(Pančevac)

SVESRPSKI SABOR Spektakularan vatromet na levoj obali Save u Beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.