DUŠAN BORKOVIĆ NA TRCI U AMERICI RAZVIO SRPSKU ZASTAVU: Imali smo puno izazova ovog vikenda

19:47

09.06.2024

Podeli vest:

Teak Borkovic

Dušan Borković ponosno je predstavio Srbiju na trci u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru FIA TCR Svetskog prvenstva, saopšteno je danas iz tima srpskog automobiliste.

„Uprkos problemima sa kojima se susrela fabrika Honde za koju Borković vozi od ove godine, Dušan je pokazao srpsku borbenost i lavlje srce u duelima sa najboljim fabričkim vozačima sveta“, navode iz Borkovićevog tima.

Borković je drugu trku započeo sa druge pozicije koju je obezbedio sjajnom vožnjom u kvalifikacijama.

„Imali smo puno izazova ovog vikenda. Tim je uradio odličan posao i unapredio automobil između prve i druge trke, s obzirom da uopšte nismo imali dobro prijanjanje guma u prvoj trci. Nakon toga, na samom početku druge trke koju sam odlično započeo posle udaraca od vozača ‘Lynk & Co’, moj auto je prijavljivao crveni alarm, koji je ukazivao na problem sa gorivom i znak da treba da stanem“, rekao je Borković i dodao:

 

„Ipak smo timski odlučili da rizikujemo i pokušamo da završimo trku sa najboljim mogućim plasmanom. Nisam mogao da zadržim pozicije zbog problema na automobilu, ali i, između ostalog, nesportskog ponašanja određenih vozača ‘Lync & Co’ tima. Santjago Urutija je dobio diskvalifikaciju i brisanje rezultata celog trkačkog vikenda, dok je Ted Bjork dobio kaznu od pet sekundi“.

Borković je na trci u SAD razvio srpsku zastavu.

„Uprkos svemu, moja misija je da budem brz, odradim svoj posao, pomognem timu, napredujem kao vozač, i najvažnije, da predstavljam Srbiju i EXPO2027 na FIA Svetskom šampionatu“, izjavio je Borković.

U saopštenju se navodi da se ovog vikenda, ceo tim Honde, za koji Borković vozi zajedno sa kolegama iz Italije i Argentine, suočio sa izazovima u podešavanju automobila na stazi u Americi.

„Iako je tim veoma iskusan, trke su tehnički sport u kojem uspeh zavisi od mnogih faktora, ne samo od vozača ili ostatka članova tima već i od visoke tehnologije, taktike i sreće. Za vrhunske rezultate potrebni su brojni testovi koje Borković nije stigao da ima s obzirom da se i kasno priključio svetskom šampionatu, što dodatno ističe koliko je veliki uspeh popeti se na trkačko postolje na svetskom nivou. Nešto što je naš as već uspeo više puta da postigne, a poslednji put ove godine u maju u Maroku“, navode iz tima srpskog automobiliste.

U saopštenju se ističe da je velika čast što je Borković, ne samo pozvan da se pridruži fabričkom timu Honde ove godine, nego i što uživa veliko poštovanje i ravnopravan odnos na najvišem nivou svetskog automobilizma.

„Nešto što nijedan Srbin nije postigao na ovako visokom nivou u najskupljem sportu na svetu. Borković uvek teži najvišim uspesima, ali i isticanju Srbije, svojih partnera, a posebno Expo 2027 Beograd. Tim Borković je iskusan tim koji preko 10 godina radi na svetskoj promociji Srbije i planira da nastavi tako i ubuduće, prateći Dušanove dalje sportske uspehe“, zaključuje se u saopštenju.

Srpskog automobilistu očekuje sledeća trka u Brazilu, koja je na programu od 19. do 21. jula.

(Pančevac/K013)

KK DINAMO Karatista Mateja Stepanov osvojio 2 srebrne medalje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.