U Srbiji sve više devojčica koje piju alkohol: Kad dođu do lekara, nešto se već desilo

18:00

18.06.2024

Podeli vest:

Pixabay

Porastao je procenat devojčica od 11 do 13 godina koje piju alkohol. Kod adolescenata svako konzumiranje alkohola smatra se rizičnim, odnosno zloupotrebom alkohola, jer utiče na razvoj.

Doktor Goran Popović, kardiolog, govori o tome kakve efekte konzumacija alkohola ima na srce adolescenata.

„Mi doktori mladima ne preporučujemo da piju alkohol. Ipak, to je lako reći ali je teško realizovati. Naime, nema neke prave procene koliko neko treba da popije pivca. Kada govorimo o odraslim osobama, jer mladi ne bi tebali da piju pivo. Akcenat je na samoj porodici, svi treba da znaju da alkohol nije dobar, nećemo mi oktori da im objašnjavamo, jer kada dođu kod nas, nešto se već desilo, počele su da se osećaju posledice.“

Doktor Goran skreće pažnju i na visoke temperature i alkohol.

„Visoke temperature i velika količina alkohola, koji širi krve sudove, dovodi do brojnih posledica. Najčešće je u pitanju padanje u nesvest. Negativne posledice po ceo organizam, naročito na kardiovaskularni, su očigledne. Pojava ubrzanog rada srca, pojava poremećaja srčanog ritma, skok pritiska… Sve su to posledice prekomerenog unosa alkohola u organizam“, ističe doktor.

„Ako već konzumirate alkohol, nemojte d amešate različita pića, posebno neke koktele i žestoka pića, drugo, nemojte da pijete velike količine alkohola i ne mešajte alkohol sa nekim stimulativniom sredstvima“, naglašava doktor.

Institut za Javno zdravlje Srbije „Batut“ objavio je podatak da je porastao procenat devojčica od 11 do 13 godina koje piju alkohol.

Doktor Goran Popović o tome kaže sledeće.

„Kada gledamo po polu, ne postoji razlika između dečaka i devojčica kada je alkohol, odnosno, uneta količina alkohola u pitanju. Za sve je bilo veliko iznenađenje kada su objavljeni ovi rezultati. Svakako, podatak je vrlo zabrinjavajući, i na nama kao društvu je odgovornost da ukažemo i na negativne posledice alkohola na ceo organizam, a posebno na kardivaskularni sistem, jer vi kasnije morate da ispaštate te posledice. Znate, jedno pijanstvo neće dovesti do posledica, ali ako vi nastavite da ponavljate taj obrazac, onda to više nije dobro“, ističe doktor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.