Živković: Neće biti privatizacije EPS-a, država ostaje vlasnik te kompanije

20:01

21.06.2024

Podeli vest:

printscreen/N1

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da nema govora o privatizaciji naše najveće energetske kompanije, te da država ostaje njen vlasnik.

Živković je istakao i da neće doći do otpuštanja radnika, kao i da ne postoji višak zaposlenih, ali da će s planom transformacije početi reforma EPS-a o kojoj se priča već 20 godina.

– U pitanju su konkretne strukturne, finansijske i operativne promene koje treba da unaprede našu kompaniju. Cilj je da budemo garant energetske stabilnosti, tržišno orijentisana kompanija koja konstantno unapređuje kvalitet usluga, položaj radnika i ostvaruje ciljeve zelene agende – poručio je Živković u razgovoru za Politiku.

Prema njegovim rečima, plan transformacije sprovrešće se u narednih 18 do maksimum 24 meseca.

Kako navodi, EPS ima potencijal i snagu da parira evropskim energetskim kompanijama, ali je neophodno efikasnije upravljanje projektima.

– Digitalizacija je naša realnost i jedan od prioriteta je unapređenje digitalizacije procesa usluga. Takođe, potrebno je i bolje upravljanje ljudskim resursima i tome će biti posvećena dodatna pažnja – rekao je Živković.

On dodaje da je u toku sezona remonta termoblokova, ali da je proizvodnja uglja i električne energije stabilna.

– Deponije uglja su popunjene sa više od 1,65 miliona tona uglja, akumulacije su na nivou 532 gigavat sata (GWh). Proizvodnja uglja je na većem nivou nego prošle godine, kao i proizvodnja otkrivke – rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, kompanija uvozi struju jer je to njena politika profitabilnosti, tržišnog poslovanja i aktivnog učešća na tržištu električne energije.

– U sunčanim danima cena na berzi je išla od minus 10, pa do pet i 10 evra po megavat satu (MWh), tada čuvamo sopstveni resurs i dolazimo do povoljnije električne energije koju kasnije možemo plasirati u nekim drugim trenucima kada je značajno skuplja. Uveče bude i 200 evra po MWh – rekao je Živković.

Ističe da je EPS, od početka godine, na osnovu razlike prodaja-kupovina na slobodnom tržištu ostvario profit od 38,3 miliona evra.

(Pančevac/k1info)

Srbija i Republika Srpska grade gasovod od Beograda do Banjaluke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.