Lučić: 5G tehnologija s veštačkom inteligencijom pokretač nove industrijske revolucije

17:00

23.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Happy

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da je razvoj 5G tehnologije izuzetno bitan za ceo svet, uključujući Zapadni Balkan i Crnu Goru, jer će ta tehnologija zajedno sa veštačkom inteligencijom biti pokretač nove četvrte industrijske revolucije.

On je u Podgorici na promociji MTEL-a rekao da će 5G tehnologija zajedno sa veštačkom inteligencijom, promeniti faktički sve industrijske grane i značajno promeniti naše živote u sledećih 10 godina.

„Zato je 5G tehnologija bitna, jer ona za razliku od drugih tehnologija u mobilnoj telefoniji nije samo ubrzano surfovanje internetom, nego ona doprinosi lakoj i sigurnoj komunikaciji između mašina. Mašine će komunicirati međusobno i zajedno sa veštačkom inteligencijom doći će do značajnih već sada, ali u budućnosti i izuzetnijih primena u oblastima kao što su transport, medicina, edukacija, ali i drugim industrijskim granama“, rekao je Lučić.

Prema njegovim rečima, svaka kompanija koja već sada ne analizira kako veštačka inteligencija i 5G mogu da joj doprinesu njenom poslovanju, dolazi u opasnost da ne bude u korak s vremenom i da izgubi komercijalnu bitku.

„Mi smo sada pokrili najveće gradove u Crnoj Gori 5G mrežom, ali ćemo se potruditi da vrlo brzo implementiramo i niz servisa kako bi svi korisnici videli praktičnu primenu te tehnologije i koliko ona može da doprinese običnom korisniku, a i privredi u celini“, rekao je generalni direktor Telekoma Srbije.

Lučić je naveo i da je Telekom Srbija kao grupa najveći operator u regionu Zapadnog Balkana i da je ta kompanija od svih bitnih institucija Zapadne Evrope i Amerike, prepoznata kao najbitniji igrač u razvoju 5G na Zapadnom Balkanu i da zato ima partnerstva sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Švedskom izvoznom bankom, a biće i prvi operator u Evropi koji će imati ugovor s Američkom izvoznom bankom.

„Mi smo partneri Vodafona, najbrže rastuće 5G mreže u Evropi, i sa njima ćemo zajedno implementirati i sa njihovim iskustvom pokušati da uvedemo što više praktičnih servisa kako bi ljudi i praktično videli primenu 5G tehnologije“, rekao je on.

Kaže i da mu je veliko zadovoljstvo što je prisutan na promociji METL-a, jer je kako je naglasio on deo te mreže još od 2006. godine kada je raspisan tender za treću licencu.

„MTEL  je uradio nešto što se smatralo nemogućim, a to je da uđe kao treći operater u mobilnu mrežu, posle internet i televiziju na zasićenom tržištu i postane lider“, rekao je Lučić i dodao da su radnici MTEL-a bili i uvek će biti glavne pokretačke snage.

Lučić je zahvalio radnicima MTEL-a na brzini izgradnje 5G mreže, kao i medijima na izuzetnoj saradnji.

„Mislim da smo zajedno promovisali nove tehnologije u Crnoj Gori, tako da sam potpuno siguran da ćemo zajedno uspeti da edukujemo čitavo tržište o značaju i primeni 5G tehnologije u budućnosti“, rekao je on.

Kako je dodao, korisnici treba da vide 5G mrežu kao ubrzani internet, ali suština je da je 5G mreže tehnološki napredak u malom kašnjenju signala između mašina i praktično to na primer znači da će doneti revoluciju u medicini, jer će jedne strane veštačka inteligencija, imati skoncentrisano znanje, a s druge strane imaćemo primenu nanorobota i dosta lakog detektovanja ranog oblika bolesti.

„Doći će vrlo brzo i do primene vozila na automatsko upravljanje, a to znači da za 10 godina vozilima faktički nećemo ni upravljati, a novim generacijama mi ćemo delovati zastarelo, što smo motali volan i menjali brzine“, rekao je Lučić.

On je pozvao i sve mlade ljude da prijavljuju svoje ideje i podsetio da je Telekom u Beogradu napravio prvi fond za finansiranje startapa i da već sad ima njih devet u koje je uložio sredstva, a koji su bazirani na veštačkoj inteligenciji.

Kako je dodao, jedan od tih startapa primenom veštačke inteligencije će raditi na metodi brzog detektovanja problema krvnih sudova, onda su tu i pametne naočare tako da kada ostarite više nećete morati da nosite dve vrste naočara, za daljinu i blizinu, nego će se naočare same adaptirati oku, a neće morati ni sočiva da se nose.

Postoji, kako je dodao i startap koji pravi novi mikroprocesor na klaudu, tako da će u svim industrijskim granama veštačke inteligencije 5G uneti novost.

„Pre svega automatizacija, robotizacija, dosta klasičnih poslova će biti zamenjeno tako bukvalno da kažem robotima, jednom vrstom automatskog upravljanja“, rekao je on i naglasio da će se definitivno promeniti čitav naš svet.

(Pančevac/Tanjug)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.