PANČEVO NA 38 STEPENI: Svadba, trubači i brčkanje u Tamišu

13:21

23.06.2024

Podeli vest:

Pančevac
Na vodi uvek hladnije

Zvanično, na automatskoj meteorološkoj stanici, najviša temperatura u subotu, 22. jula u Pančevu od 35,46 stepeni Celzijusa zabeležena je u 15 sati i 46 minuta. Pošto se ona meri u „debeloj ‘ladovini” jasno je da smo preživeli bar oko 3 do 4 stepena veću toplotu, kako su i pokazivali i dokazivali kućni termometri.

Ipak, sudeći po slikama iz našeg grada mnogi za to nisu marili, ili jednostavno drugačije nisu ni mogli. I u 14 časova u Gradskom parku šetali su i oni stariji. A ranije zakazana svadba nije se mogla odložiti, dok su trubači iz jabukanskog „Tornada“ bili na poslu.
Najlepše je očigledno bilo deci na Tamišu. Jedino što sreću kvari je vodostaj, pa će biti još bolje kada se reka povuče sa keja.

Za Uroša Tamiš je najlepšiPančevac

Malom Urošu Kneževiću, očigledno zahvaljujući i njegovim plivačkim sposobnostima, ali i mirnom Tamišu, dopušteno je i da se sam brčka i pliva. Ipak, tata Ivan i tatin prijatelj Dejan budno su ga posmatrali dok su sedeli ispod suncobrana i ispijali sokiće. Sigli su iz Borče i kažu da ovde često dolaze jer je mirno i nema gužve, a tvrde i da je voda čista. U Borči ionako imaju samo bazen. Kad ogladne, tu je blizu „Lekosvac“ i pljeskavica, pa je provod kompletan. Jer, kako rekoše „Šta bi inače radili? Vukli se po kauču u kući“.

Kupačima ne nezvaničnom kupalištu kod mosta na Tamišu sreću je jedino kvario vodostaj. I dok su stariji zato mogli bar da rashlađuju noge sedeći i ispod suncobrana, deci to nije mnogo smetalo.

Kad dođu rođaci iz Čačka, ni kej bez hlada neče biti prepreka da im se pokaže „šta ima u Pančevu“.

Ljuljaška u Ulici Žarka Fogaraša

Ljuljaška u Ulici Žarka FogarašaPančevac

Unuka Helena u posetu baki stigla je iz Beograda sa Mirijeva i kako i sama kaže ovde joj je mnogo lepše nego tamo. Razlog je i što se u Pančevu, pa ni na igralištu na uglu ulica Žarka Fogaraša i vojvode Petra Bojovića, poznatom nekada i kao „parkić u Lenjinovoj“, na ljuljanje ne čeka.
– Tamo imaju samo jedno malo igralište na veliki deo naselja, pa se u redu čeka na ljuljašku. Naravno, i vreme ljuljanja je ograničeno. A ovde može da se ljulja koliko god hoće. I nije nam vruće jer ovde duvka vetrić. Na žalost nije joj ovde kupaći, pa ne možemo da odemo na Tamiš – objasnila nam za razgovor vrlo raspoložena Jasmina.
Ipak za slikanje i duži razgovor 80-godišnja Slavenka, koju smo zatekli na keju, nije bila mnogo orna. Ali pominjemo je ako ništa drugo što je u pola dva, na već oko 35 stepeni, završila svoju svakodnevnu turu voženje biciklom od deset kilometara.

Venčanje

Srećan dan za Branislava i Jelenu TrajanovićPančevac

Kad su venčanje zakazivali, nisu mogli da predvide tropsku temperaturu. Ali, kako nam rekoše Branislav i Jelena Trajanović, pretoplo im nije bilo. Pa neka im 22. jul ove godine do kraja života ostane u najlepšem sećanju.

Trubački Torando

„Tornado“ iz jabuke u Gradskom parkuPančevac

Toplo je ipak bilo trubačima iz jabukanskog „Tornada“.
– Ali, raditi se mora – kazao nam je mlađani Dobrivoje Veličkovski koji je od oa nasledio vođe ovog sastava.
„Gaža“ za dolazak je 100 evra, a inače koliko ko da.

U centru grada ulice su bile prazne. Malo hladovine i ljudi i ljubimci našli su pod retkim drvećem.
Iako meteorolozi za nedelju najavljuju 29, a već u ponedeljak 31 stepen, i to je razlog za radost jer sve je relativno, pa i zahlađenje.

(Pančevac / N. S.)

BATUT Danas se očekuje vrh toplotnog talasa

POŽURITE! Vrelina topi i prodavce i kupce i robu na Zelenoj pijaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.